Franța și Germania cer Marii Britanii să anunțe urgent când părăsește UE

Guvernele din Franţa şi Germania au somat Marea Britanie să anunțe urgent când părăseşte Uniunea Europeană. Încep, așadar presiunile liderilor europeni după ce 52% dintre britanici au votat pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

În aceste condiții, Londra riscă să-și piardă statutul de centru financiar global. De altfel, un oficial francez a declarat că  zona financiară a Londrei nu mai poate găzdui instituţii UE.

“Negocierile trebuie să se desfăşoare rapid”, a declarat Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe, citat de Reuters. El a făcut referire la aplicarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, cel care prevede excluderea unui stat din blocul comunitar.

Nu la fel de acid a fost și șeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier. Oficialul a declarat că esenţial este să fie păstrat “proiectul libertăţii şi stabilităţii” construit de Germania, Franţa, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg.

“Este absolut clar ne confruntăm cu o situaţie care nu ne permite nici să devenim isterici, dar nici să fim paralizaţi. Nu trebuie să recurgem la complicaţii şi nici să ne gândim că avem toate răspunsurile. Dar decizia Marii Britanii nu trebuie să ne ducă spre depresie şi lipsă de activitate”, a spus Frank-Walter Steinmeier.

Și vineri, mai mulți lideri europeni au spus că Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană cât mai curând posibil, oricât de dureror ar fi acest proces.  

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS