Confidenţialitate

FRANȚA: Pentru a face economii, Renault vinde clădirea în care a fost fondată compania

Constructorul auto francez Renault a scos la vânzare un imobil istoric de la Boulogne-Billancourt, locul unde a luat naştere compania, pentru a-şi reduce costurile, relatează Reuters.

Clădirea cu cinci etaje, şi o parcare subterană, amplasată în partea istorică a Boulogne-Billancourt, o suburbie a Parisului, găzduieşte sindicatele de la Renault, o sală de sport şi arhivele asociaţiei istorice Renault.

“Obiectivul este vânzarea clădirii dacă este posibil chiar în acest an. Conducerea diviziei de imobiliare lucrează în prezent la câteva proiecte de acest gen”, spune o sursă apropiată acestei afaceri.

Proprietarul Dacia urmează să detalieze în săptămânile următoare un plan care vizează realizarea unor economii în valoare de două miliarde de euro pe parcursul a trei ani, în ideea redresării situaţiei financiare. Chiar înainte de izbucnirea crizei coronavirusului, Renault a încheiat anul 2019 cu primele sale pierderi nete din ultimii 10 ani din cauza dificultăţilor întâmpinate de partenerul său japonez Nissan dar şi a scăderii vânzărilor şi a marjei sale operaţionale.

Renault, care la un anumit moment deţinea întreaga parte de sud a oraşului Boulogne, unde Louis Renault a înfiinţat compania la finele secolului 19, s-a debarasat deja de uzina din insula Séguin, care a fost demolată în 2004, şi ulterior a cedat majoritatea terenurilor vecine.

De asemenea, sursele citate de Reuters susţin că programul de optimizare a portofoliului imobiliar al Renault a determinat conducerea grupului să pună sub semnul întrebării spaţiul ocupat de subcontractorii externi în cadrul Technocentre, un complex uriaş de cercetare&dezvoltare al grupului Renault amplasat la Guyancourt, în apropiere de Paris, şi să reexamineze un proiect care prevede modernizarea acestui centru.

Programul de modernizare a Technocentre prevede renovarea completă a 12.000 de posturi de muncă răspândite de-a lungul a şapte clădiri, costurile fiind estimate la mai multe sute de milioane de euro. Renault a început să construiască o nouă clădire şi să extindă parcările, însă în prezent revizuieşte restul proiectului, care iniţial era programat să dureze până în 2022.

Constructor de automobile din 1898, Groupe Renault este prezent în 134 de ţări şi a vândut 3,8 milioane de vehicule în 2019. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.