FRANŢA: Partidul lui Emmanuel Macron câştigă alegerile parlamentare

 

Primele exit-poll-uri sugerează că formaţiunea preşedintelui francez, La Republique En Marche, va obţine peste 30% din voturi în prima rundă, un rezultat care ar putea să se traducă în trei sferturi din poziţiile parlamentare în urma celui de-al doilea tur al alegerilor pentru Adunarea Naţională.

Rezultatul sugerat de sondaje reprezintă o lovitură devastatoare pentru socialiştii şi conservatorii, care încercau să recupereze sprijinul electoral pierdut după victoria înregistrată de Emmanuel Macron în cursa pentru palatul Elysee.

La Republique En Marche reflectă dorinţa preşedintelui pentru un nou tip de politică. Iniţial, această mişcare a fost respinsă de către oponenţii preşedintelui drept o mişcare de tineri activişti, care este lipsită de rădăcini reale. Dar, formaţiunea de centru-stânga va pune în joc 530 de candidaţi în alegerile legislative, dintre care cei mai mulţi nu au deţinut niciodată o funcţie aleasă în Franţa.

Emmanuel Macron le-a interzis candidaţilor La Republique En Marche să îşi angajaeze membri ai familiei, dacă sunt aleşi în Adunarea Naţională.

De asemenea, toţi parlamentarii formaţiunii au primit interdicţie din a activa drept consultanţi în timpul mandatului din Parlament.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS