FRANȚA: Omagiu național adus cântăreţului Charles Aznavour

Domul Invalizilor din capitala franceză găzduiește, vineri, un omagiu naţional adus cântăreţului Charles Aznavour, stins din viață, luni, la vârsta de 94 de ani.

Peste 200 de persoane, între care oficialități, membri ai comunităţii armene şi oameni de cultură, se regăsesc pe lista cu invitații la ceremonie, notează Agerpres.

Artistul va fi înmormântat sâmbătă, în ”strictă intimitate”, în cimitirul din Montfort-l’Amaury, o mică localitate preferată de multe celebrităţi, situată la 45 de kilometri vest de Paris.

Trupul neînsuflețit al lui Charles Aznavour va fi depus în cavoul familiei, unde sunt înmormântaţi părinţii şi fiul său, Patrick, decedat la vârsta de 25 de ani.

Supranumit “ultimul gigant al şansonetei”, Charles Aznavour s-a născut la 22 mai 1924, la Paris, într-o familie de emigranţi armeni.

Ambii părinţi au fost artişti profesionişti în Armenia, potrivit portalului The Famous People.

Pe numele său real Shahnourh Varinag Aznavourian,  ela început să cânte de la nouă ani şi foarte repede şi-a luat numele de scenă Aznavour şi a devenit celebru în momentul în care Edith Piaf l-a auzit cântând şi, dându-şi seama de calităţile sale vocale, a aranjat să realizeze un turneu împreună în Franţa şi SUA. Adesea descris ca Frank Sinatra al Franţei, toate piesele lui Aznavour sunt cântece de dragoste.

Anul 1956 a marcat un prim pas important în viaţa cântăreţului. După un recital la Casablanca, reacţia publicului a fost aceea care l-a propulsat pe Aznavour la rangul de vedetă. Pentru premiera sa la Olympia, Aznavour a scris ”Sur ma vie” (1956), care devine primul său mare şlagăr. De acum înainte contractele se vor succeda şi după o perioadă de trei luni la Olympia, cariera sa va căpăta adevărata valoare la teatrul Alhambra, unde a compus ”Je m’voyais deja” (1960).

A apărut în peste 60 de filme şi a compus peste 1.000 de cântece, din care aproape aproximativ 150 în engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă şi 50 în germană. De-a lungul carierei a vândut peste 100 milioane de discuri. În urma cutremurului ce a răvăşit Armenia în 1988, a pus bazele unei fundaţii cu scopul de a ajuta zonele sinistrate, fundaţie numită “Aznavour pour l’Armenie”. În onoarea sa, o piaţă din Erevan îi poartă numele, iar în Gyumri, oraşul care a suferit cele mai multe pierderi de vieţi omeneşti în cutremur, i s-a ridicat o statuie. Din 1995, este ambasador al Armeniei pe lângă UNESCO, iar din 2009 este ambasadorul Armeniei în Elveţia, după ce a devenit cetăţean armean în decembrie 2008. În 1997, a fost numit ofiţer al Legiunii de onoare şi apoi comandor în 2004.

În 1971 i-a fost conferit Golden Lion Honorary Award la festivalul de film de la Veneţia pentru versiunea italiană a cântecului “Mourir d’aimer”. A fost introdus în Songwriters Hall of Fame în 1996.

În 1991 a concertat alături de Liza Minelli în spectacole susţinute în New York, Washington, Toronto şi Montreal. În decembrie 1994 a susţinut un concert excepţional la Viena alături de Placido Domingo. Patru ani mai târziu, în 1998, a efectuat un turneu de patru săptămâni pe Broadway în New York, un eveniment unic pentru un artist francez. A susţinut, de asemenea, spectacole la Moscova, Kremlin şi Sankt Petersburg. În 2004, a concertat la Palais des Congres urmând apoi un turneu în Franţa şi Belgia.

Charles Aznavour s-a aflat în România în 1964, 2004 şi 2016. În perioada februarie-martie 2004, marele artist francez a filmat la Palatul Cotroceni şi la Sinaia, timp de 23 de zile, pentru producţia de televiziune “Le pere Goriot”, realizată de France 2, în colaborare cu TVR şi Castel Film România. În februarie 2016, artistul francez a susţinut un concert la Bucureşti, la Sala Palatului.

În 2011, Universitatea din Ierusalim i-a oferit Premiul Scopus în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Teatrul Champs-Elysees din Paris. Distins pentru “activitatea sa ca om de cultură dar şi ca militant al cauzei armene”, Charles Aznavour s-a alăturat astfel altor laureaţi, de-a lungul timpului, ai Premiului Scopus cum ar fi filozoful francez Bernard Henri Lavy, actorul american Gregory Peck, cântăreţul Frank Sinatra.

La 8 iulie 2013, în Armenia, la Erevan, a fost dezvelită o stea în onoarea sa, în cadrul unei ceremonii oficiale.

Între cele mai cunoscute piese ale sale se regăsesc: “Tous Les Visages de l’Amour”, “Hier Encore”, “Les Jours Heureux “, “La Boheme”, “Que C’est Triste”, “Non, Je N’ai Rien Oublié”, “Il Faut Savoir “, “Toi et moi”, “Le Temps”, “Emmenez-Moi”, “Ave Maria”, “Ils Sont Tombes”.

Pe 22 mai 2014, în ziua în care a împlinit 90 de ani, Charles Aznavourva a susţinut un concert la Berlin.

La 16 noiembrie 2015, Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincţie acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Diplomatul belgian a înmânat distincţia artistului într-o ceremonie, care a fost organizată la Palatul Egmont din Bruxelles.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS