Franța: Măsuri de securitate sporite pentru candidați. Cum arată cele mai recente sondaje

Candidații la prezidențialele din Franța au fost avertizați asupra riscului unui atentat iminent.

Măsurile de securitate au fost sporite – tocmai pentru a asigura protecția celor care se bat pentru cea mai înaltă funcție în stat.   Anunțul vine la scurt timp după ce 2 bărbați au fost arestați, fiind bănuiți că planificau un atac.

Între timp, cu 4 zile înainte de primul tur al scrutinului prezidențial, cele mai recente sondaje arată că atât Emmanuel Macron, cât și Marine Le Pen cresc în sondaje.

Ministerul francez de interne a anunțat că 2 bărbați au fost arestați marți, la Marsilia. 

Poliția are informații că aceștia plănuiau un atac iminent, cităm, ”în zilele următoare”.

În acest context,  echipele de campanie ale candidaților la prezidențiale au fost avertizate în legătură cu o posibilă amenințare teroristă.  Paza candidaților a fost întărită.

Chiar și așa, luni seara, la penultimul miting al său, Marine Le Pen a fost la un pas să fie bruscată de militantă pentru drepturile femeilor – care a reușit să urce pe scenă.

Dar…cel mai mai amenințat pare să fie candidatul dreptei Francois Fillon. Serviciile de securitate i-au cerut acestuia să poarte o vestă antiglonț, dar acesta refuzat categoric.

 


Cum arată sondajele cu 4 zile înainte de primul tur

Între timp, apar noi sondaje:  Emmanuel Macron e creditat cu 23% din intenţiile de vot în primul tur , iar Marine Le Pen cu 22,5%.

Candidata Frontului Național e urmată de François Fillon (19,5%) şi Jean-Luc Mélenchon, (19%), potrivit unui sondaj prezentat de Le Monde.

În al doilea tur de scrutin însă, sondajele îl dau câștigător pe Macron în fața contra-candidatei sale Marine Le Pen.

Candidatul Partidului Socialist (PS, la putere) Benoît Hamon este creditat cu 8% din intenţiile de vot, în scădere cu două puncte procentuale.

Sondajul a fost realizat pe 16 şi 17 aprilie, asupra unui panel de 11.501 persoane înscrise pe listele electorale, dintre care 8.274 se declară sigure că se vor prezenta la urne.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS