Franța: Mailuri ale campaniei Macron au fost publicate online

În Franța, cu doar o zi înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, echipa de campanie a lui Emmanuel Macron a anunțat, că a fost tinta unui atac informatic „masiv” prin care emailurile de campanie au fost publicate online Aproape 9 gigabytes de informații ar fi fost publicate de un utilizator cu numele „EMLEAKS” pe un site de distribuire a documentelor care oferă posibilitatea publicării sub anonimat. Nu a fost posibilă identificarea imediată a responsabilului pentru publicarea informatiilor sau a autenticității informațiilor publicate.

Miscarea En Marche! a fost in aceasta seara victima unui atac masiv si coordonat care a dus la publicare in social media a diferite informatii interne”, a afirmat En Marche! intr-un comunicat.”Fisierele care circula au fost obtinute in urma cu cateva saptamani prin piratarea e-mailurilor personale si profesionale ale mai multor responsabili ai miscarii”, a precizat En Marche!, adaugand ca aceste documente sunt toate „legale”, potrivit AFP.

Ministerul de interne francez a refuzat să comenteze atacul. „Nici ministerul (de interne – n.r.), nici alt minister nu va comenta aceasta informatie, deoarece, potrivit legii, campania electorala s-a incheiat la miezul noptii”, a afirmat un purtator de cuvant al guvernului, citat de Reuters.

Presupusa scurgere de informații vine în contextul în care două sondaje de opinie îl dau pe Emmanuel Macron (centru dreapta) învingător detașat în turul doi al prezidentialelor din Frantț, cu 62% din opțiuni față de 38% pentru Marine Le Pen (extremă dreapta).

Candidata extremei drepata a pierdut mult în sondaje după dezbaterea televizată de săptămâna aceasta, când nu a reușit să vină în fața contra-candidatului său cu argumente solide.

De altfel, Emmanuel Macron se bucură de sprijinul candidaților importanți de pe scena politică din Franța, iar actualul președinte, Francois Hollande a îndemnat de asemenea electoratul să îl voteze pe canditatul de centru, ca și succesor al său la Palatul Elysees.

Duminică, 7 mai, are loc în Franța al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui țării. La primul tur desfășurat în 23 aprilie, Emmanuel Macron, a avut 23,75% din sufragiile exprimate şi Marine Le Pen, cu 21,53%.

Prezenţa la urne la primul tur a fost de 78,69%, faţă de 80,42% în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2012.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS