Confidenţialitate

Franța: Macron poartă negocieri pentru formarea unui nou guvern. Coaliția președintelui a pierdut majoritatea în Adunarea Națională

În Franța, președintele Emmanuel Macron are dificila misiune de a purta primele negocieri politice în vederea formării unui nou guvern după recentele alegeri parlamentare. Coaliția acestuia a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională de la Paris. Extrema stângă și extrema dreaptă au obținut scoruri istorice.

Presa franceză a scris, în ultimele zile, că Franţa intră într-o perioadă de instabilitate politică.

Coaliția președintelui caută să obțină susținerea parlamentară a republicanilor. În discuție este adus și scenariul unei coaliții de largă uniune națională.

Liderii opoziţiei franceze, cu care liderul de la Elysee s-a întâlnit marți, îi cer lui Emmanuel Macron să accepte compromisuri pentru o eventuală susţinere parlamentară

Liderul formaţiunii de dreapta „Republicanii” care l-a descris anterior pe Macron drept un politician „arogant”, a subliniat că o alianţă a formaţiunii sale de dreapta cu coaliţia acestuia ar echivala cu o „trădare” a propriului electorat conservator.

Liderul de la Elysee a avut consultări şi cu alţi politicieni, inclusiv cu lidera extremei drepte Marine Le Pen, a cărei formaţiune a obţinut la aceste alegeri un rezultat peste aşteptări.

„Dacă măsurile care vor fi prezentate sunt de bun simţ le vom vota”, a spus Marine Le Pen după ce a discutat cu Macron, fiind însă exclusă o alianţă a extremei drepte cu partidul prezidenţial.

Coaliţia Ensemble! (Împreună), care s-a sprijinit în timpul primului mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron pe o majoritate confortabilă (fixată la 289 de deputaţi), are după alegerile legislative de duminică doar 245 de mandate de parlamentar din totalul celor 577.