FRANȚA: Macron, apel la unitate de 1 Mai. Marine Le Pen sfidează carantina | VIDEO

De Ziua Internaţională a Muncii, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a făcut apel la unitate şi şi-a exprimat convingerea că ţara va ieşi cu bine din această perioadă.

De cealaltă parte, lidera extremei drepte Marine Le Pen a sfidat carantina şi l-a criticat pe şeful statului francez pentru felul în care a gestionat pandemia de coronavirus.

Într-un mesaj video postat pe contul său de Twitter, preşedintele Macron şi-a avertizat concetăţenii că sfârşitul izolării la nivel naţional va reprezenta doar un prim pas.

“11 mai nu va reprezenta trecerea la o viaţă normală. Vor exista mai multe faze, iar 11 mai va fi doar una dintre ele”, a insistat şeful statului francez.

Începând cu aceasta data, şcolile ar urma să se redeschidă treptat, iar companiile sa își reia activităţile. Guvernul francez a avertizat că va încetini sau amâna ridicarea restricţiilor dacă se constată o creştere semnificativă a îmbolnăvirilor.

Între timp, șefa Adunării Naţionale, a sfidat carantina. Marine Le Pen a depus o coroană de flori în centrul Parisului la statuia Ioanei D’Arc, a carei imagine e folosită de partidul sau de extremă dreaptă. Le Pen a declarat că se opune deschiderii şcolilor înainte de luna septembrie.

Protestele tradiţionale de Ziua Internaţională a Muncii, când mii de oameni ieseau pe străzi în fiecare an, au fost anulate în Franța din cauza pandemiei.

Sindicatele au organizat activităţi online şi le-au cerut oamenilor să facă gălăgie cu ajutorul tigăilor şi să agaţe bannere de balcoane pentru a marca această zi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS