Franța îndoliată de un nou atentat terorist

Franța a fost îndolită de un nou atentat terorist, al treilea atentat din ultimii doi ani. Cel puțin 84 de oameni și-au pierdut viața, între care și mai mulți copii. Alții peste 100 au fost răniți. Un camion a intrat în mulţimea adunată pe faleza din Nisa, în timp ce oamenii asistau la focul de artificii, dat cu ocazia spectacolului de Ziua Națională a țării.

Şoferul camionului a fost împuşcat de forţele de ordine, mobilizate în număr mare la faţa locului. Mașina era plină cu arme şi grenade, anunță autoritățile.

UPDATE: Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat la Nisa că bilanţul provizoriu al atentatului de joi seară este de 84 de morți și 50 de răniți care se zbat între viață și moarte.

UPDATE: Aproximativ 30.000 de persoane asistau la spectacolul de artificii organizat la Nisa cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei în momentul atacului terorist. Anunțul a fost făcut de Primăria Nisa.

UPDATE: Aeroportul din Nisa a fost evacuat parțial vineri după-amiază în urma unei alerte cu bombă.  Forțele de ordine le-au permis însă pasagerilor să se întoarcă pe aeroport şi să îşi ia bagajele.

UPDATE: Între victimele masacrului sunt și doi elevi din Germania, dar și profesorul acestora.

UPDATE: O publicație din Rusia a făcut o reconstituire în format 3D a traseului camionului.

UPDATE: Statele Unite anunță că doi cetățeni americani se numără printre victimele atentatului de la Nisa.

UPDATE: Cel puțin 50 de copii au fost internați în spitalele din Nisa.

UPDATE: Apar tot mai multe povești ale oamenilor care asistau la focul de artificii de la Nisa. După atentat, un bărbat a declarat presei că soția sa a murit în urma masacrului. Supraviețuitorul a mai spus că nu-și găsește copilul. Cei trei se aflau pe faleza unde s-a produs masacrul. În atac a fost ucisă și o rusoaică. O alta a fost rănită. Ministerul rus de Externe a adăugat că alţi trei cetăţeni ruşi sunt daţi dispăruţi.

UPDATE: Autorul atentatului de la Nisa a fost identificat drept Mohamed Lahouaiej Boisvert, scrie presa franceză, citată de News.ro.

Bărbatul este un franco-tunisian în vârstă de 31 de ani. Trecutul acestuia este legat de un jaf armat, violenţe conjugale şi ameninţări. El a fost reţinut pentru una dintre infracţiuni în urmă cu cel puţin o lună şi a fost plasat sub control judiciar. Presa din Franța scrie că nu era în vizorul serviciilor de securitate ca suspect de extremism.  Bărbatul are un copil de trei ani, este şofer de camion de profesie.

UPDATE: Autorul atentatului de la Nisa a fost identificat de autoritățile franceze după amprentele digitale. Anchetatorii au descoperit că șoferul camionului are un cazier lung. A comis inclusiv un jaf armat. Numele său mai este legat de violenţe conjugale şi ameninţări, relatează BFMTV.

UPDATE: Premierul Franței, Manuel Valls, a anunțat trei zile de doliu național în Franța. Drapelele vor fi coborâte în bernă de sâmbătă, 16 iulie, până luni, 18 iulie. El a amintit că a fost prelungită starea de alertă și a transmis că Franța nu va ceda în fața amenințărilor teroriste.

UPDATE: Primarul Nisei, Christian Estrosi, a spus că „aproximativ 10 copii” se află printre cei 84 de oameni care au fost omorâți.

 

Camionul folosit în atac are 16 tone şi a intrat în mulţime cu viteza de 60-70 de kilometri pe oră, au declarat martori şi membri ai serviciilor de securitate, citaţi de presa franceză.

Mulțimea privea focurile de artificii de Ziua Națională a Franței  pe celebra Promenade des Anglais din Nisa cand camionul i-a spulberat pe oameni. Atacatorul ar fi deschis focul asupra mulțimii, după care a fost lichidat.

”Oamenii au căzut precum popicele”, a povestit proprietarul unui restaurant de pe faleză.

Le Figaro scrie că unii spectatori au scăpat cu viaţă aruncându-se în mare, aproape 100 de oameni au fost salvați din apă.

“Camionul a venit în zigzag pe stradă. Am fugit într-un hotel şi ne-am ascuns în toalete, împreună cu mulţi oameni”, a declarat un martor.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu camionul, care avea parbrizul distrus de gloanțe.

Poliția a îndemnat locuitorii orașului să rămână în case cât timp au loc operațiuni suplimentare ale forțelor de ordine.

Autoritățile au găsit în camion grenade și arme de foc. Mai mult, in cabina camionului a fost găsită o carte de identitate a unui bărbat de 31 de ani de origine tunisiană care locuia la Nisa.

Pâna în acest moment atacul nu a fost revendicat, insă autoritățile fraceze îl pun pe seama grupării teroriste Statul Islamic.

Între timp, starea de urgenţă se prelungeşte în Franţa, pentru încă trei luni. Preşedintele Francois Hollande s-a întors de urgenţă la Paris ca să participe la întrunirea celulei de criză de la Ministerul de Interne. Anchetatorii anti-tero au preluat investigaţia.

 

Anchetatorii analizează imaginile filmate de camerele de supraveghere pentru a vedea de unde a plecat camionul. Autovehiculul folosit a fost închiriat în urmă cu câteva zile în regiunea Provence-Alpes-Cote d’Azur, a declarat un oficial al Poliției.

Între timp, bulevardul La Promenade des Anglais, unde a avut loc atacul, a fost închis pe o perioadă nedeterminată de timp, au anunţat autorităţile. De asemenea, toate manifestaţiile prevăzute în oraşul de pe Coasta de Azur au fost anulate. Printre acestea se numără un concert al Rihannei ce urma să aibă loc astăzi.

Sunt interzise şi băile în mare, precum şi accesul la plajele publice şi private aflate între aeroportul Nisa şi plaja Beau Rivage.

La rândul lor, autorităţile de la Marsilia au anulat focul de artificii prevăzut pentru vineri seară.

Iar Italia a anunțat că va spori controalele la trei puncte de trecere a frontierei cu Franța și pe trenurile care fac legătura între cele două țări.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS