Franța: Guvernul vrea să înceapă consultarea populației pentru abolirea prostituției

Pentru clienții care ar risca să mai apeleze la servicii sexuale contra cost -autoritățile de la Paris propun amenzi și chiar pedeapsa cu închisoarea.

În Europa, sunt deja câteva țări în care clienții prostituatelor riscă să ajungă după gratii. Suedia a fost prima țară care a adoptat o astfel de inițiativă în 1999, au urmat Norvegia și Islanda. Iar Franța se gândește acum să le urmeze exemplul.

Potrivit guvernului, în Franța există 20 de mii de prostituate, dintre care între 5.000 și 8.000 numai în Paris. Un raport parlamentar arată că 90 la sută dintre cele care își vând trupul în stradă sunt străine, iar 80 la sută dintre ele, victime ale traficului de persoane. Rețele implică de obicei femei din Nigeria și români care fac trafic cu albaneze și moldovence.

Guvernul francez vrea ca prostituția să dispară. Pentru început, socialiștii propun să înceapă o consultare majoră a populației care să se pronunțe dacă e sau nu de acord cu abolirea prostituției. Cei care apelează la servicii sexuale contracost ar putea fi amendați sau chiar trimiși după gratii. Propunerea nu e deloc pe placul lucrătorilor sexuali, care au ieșit în stradă. Parlamentul anterior adoptase deja o rezoluţie privind ‘o societate fără prostituţie’. Subiectul dezbaterii actuale este dacă Guvernul poate între-adevăr să elibereze societatea de sexul contracost.