Franța: Dezbateri privind legalizarea consumului de cannabis

Recent, chiar ministrul Educației a făcut un apel pentru analizarea acestei variante. Numai că, în campania electorală, președintele și premierul francez s-au pronunțat împotriva legalizării.

Mai multe posturi de televiziune și de radio din Franța continuă să prezinte cazuri particulare: adolescenți și părinți care fumează marijuana în mod curent.

În Franța sunt peste 13 milioane de fumători de cannabis. Între ei și Marie. Are 40 de ani și de aproape 30 este consumatoare. De 10 luni a renunțat la cele 9 jointuri zilnice. A urmat o perioadă de insomnii, scăderea apetitului și o agitație continuă.

Cand ai 40 de ani si ai fumat aproape 2 treimi din viață, nu poți să-ți spui că vei reveni la o viață normală, pentru ca o viață normală nu ai avut niciodată. Deci, nu știm ce însemnă‘, a mărturisit Marie pentru postul de radio France Info.

Consumul de cannabis nu a împiedicat-o pe Marie să aibă o viață normală. A avut tot timpul un loc de muncă, s-a căsătorit, a avut 3 copii… Dar în momente dificile revenea la micuțele petarde, cum sunt numite țigările răsucite manual.

Ministrul Educaţiei, Vincent Peillon, a declarat că o dezbatere privind depenalizarea consumului de cannabis este nimerită.

Consumul de cannabis se pedepseşte cu închisoarea de la un an la 10 ani. Cei care sunt prinși cu o cantitate mică de iarbă asupra lor sunt duși în centre de reabilitare.

Ministrul Educației și-a atras critici nu numai din rândul opoziției, ci chiar din partea președintelui François Hollande și a premierului Jean-Marc Ayrault, care cred că nu e cazul încurajării consumului.

O statistică recentă indica faptul că în Franța 30% dintre adulți au fumat marijuana.