Confidenţialitate

Franța: Dezbatere maraton a celor 11 candidați la alegerile prezidențiale

A doua confruntare a candidaților la alegerile prezidențiale din Franța: Emmanuel Macron își păstrează poziţia de favorit în cursa pentru Palatul Elysee. La dezbaterea televizată au participat toți cei 11 candidați la președinția Franței, inclusiv cei cu șanse extrem de mici să treacă de primul tur de scrutin.

Personajele principale ale confruntării, care a durat 4 ore, au fost Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Favoriți în sondaje, aceștia s-au contrazis vehement pe tema Europei. În vreme ce Emmanuel Macron dorește întărirea construcției europene, președinta Frontului Național pledează pentru ieșirea imediată a Franței din zona euro și apoi din Uniunea Europeană.

Naţionalismul este război. Ştiu asta. Vin dintr-o regiune care este plină de cimitire”, a declarat Macron, originar din regiunea Somme, situată pe linia frontului în timpul Primului Război Mondial. ”Ceea ce propuneți doamnă Le Pen este o scădere a puterii de cumpărare a francezilor odată cu ieșirea din zona euro. (…) Ceea ce propuneți este un război economic”, a adăugat el.

Afirmația a înfuriat-o pe candida de extremă dreapta, care a răspuns dur: ”Nu ar trebui să pretinzi că eşti ceva nou atunci când vorbeşti ca acele vechi fosile, care au cel puţin 50 de ani”.

Însă, Macron a mers și mai departe și a acuzat-o pe principala sa contracandidată că repetă aceleaşi minciuni spuse în ultimii 40 de ani de tatăl ei, Jean-Marie Le Pen. Aceasta în condițiile în care Marine Le Pen a încercat ani de zile să se distanţeze de imaginea tatălui său şi să se prezinte drept un lider mai moderat al Frontului Naţional.

Totuși, în ochii telespectatorilor, cel mai convingător candidat a fost Jean-Luc Melenchon, de la mişcarea ”Franţa Nesupusă”, un veteran al politicii socialiste din Franţa.

Însă, Phillipe Poutou, angajat al Ford, sindicalist și politician de extremă stânga, este cel care a reușit să smulgă aplauze din sală, amintind de acuzațiile de corupție la adresa lui Marine Le Pen și a lui Francois Fillon. ”Din ianuarie am avut o campanie minunată… cu cât săpăm mai mult, cu atât găsim mai multă corupţie, mai multă înşelăciune”, a declarat Poutou.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța va fi pe 23 aprilie, iar al doilea pe 7 mai.