Franța: Cod roșu de inundații la Paris. Fluviul Sena ar putea depăși cota maximă de 6 metri

senaCapitala Franței și împrejurimile sunt plasate în stare de alertă. Vineri după-amiază e de așteptat ca nivelul fluviului Sena să depășească așa numita cotă maximă. Nivelul apei ar putea ajunge la 6 metri și 20 de centimetri la Paris, un nivel foarte apropiat celui atins la ultima mare inundație din Paris, în 1982.

Anterior, autoritățile se așteptau ca nivelul maxim al Senei să fie de 5 metri și 90 ce centimetri. Numai că vineri dimineață, fluviul Sena a atins deja 5 metri și 58 de centimetri.

Douăsprezece departamente franceze se află încă sub alertă de cod portocaliu de ploi și indundații, iar departamentul Seine-et-Marne, sub alertă de cod roșu.

Inundațiile amenință inclusiv muzeele și instituțiile culturale aflate în apropierea fluviului.

Muzeul Luvru, unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, a fost închis astăzi după o noapte de veghe. Sute de agenți au fost mobilizați pentru a pune la adăpost operele de artă aflate în zonele inundabile, respectiv la parter și subsol.

Alte aproximativ 20 de instituții culturale din capitala franceză sunt închise publicului. Între acestea și Muzeul Orsay, aflat chiar pe malul Senei. Și aici, operele de artă vor fi transferate la etajele superioare ale clădirii. Și Biblioteca Națională a Franței rămâne închisă.

10322944-inondation-a-chambord-le-chateau-submerge-lui-aussi-photosCastelul Chambord, unul dintre cele mai frumoase de pe Valea Loarei, este înconjurat de ape. Curtea interioară a castelului a fost inundată. Obiectivul turistic a fost închis până la sfârșitul săptămânii.

În urma inundațiilor din Germania și Franța, cel puțin 11 persoane au murit, iar alte câteva sunt date dispărute. Președintele Francois Hollande a anunțat joi că Franța va decreta stare de catastrofă în zonele afectate. În toată țara, 21.700 de case au rămas fără electricitate din cauza intemperiilor.

Numai în zona Seine-et-Marne 9.200 de locuinţe au rămas fără curent electric.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS