Confidenţialitate

Franţa cere SUA să prelungească operaţiunile de evacuare din Afganistan si după data de 31 august

Franţa consideră că este nevoie de mai mult timp, după termenul limită de 31 august, pentru a duce la bun sfârşit evacuările persoanelor cu risc din Afganistan, după preluarea puterii de către talibani, a declarat luni, 23 august, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, relatează Reuters şi AFP.

“Suntem îngrijoraţi de termenul limită stabilit de Statele Unite, 31 august. Este nevoie de mai mult timp pentru a finaliza operaţiunile actuale”, a declarat Jean-Yves Le Drian pentru jurnaliştii care îl însoţeau la baza aeriană 104 din Al-Dhafra, la 30 de kilometri de Abu Dhabi, unde forţele aeriene franceze au instituit un pod aerian către Kabul.

Franţa a evacuat, între 17 şi 22 august, aproape 1.200 de persoane, dintre care aproape o sută de cetăţeni francezi, aproape o mie de afgani ameninţaţi şi zeci de cetăţeni străini, din Uniunea Europeană şi care lucrează pentru UE”, a precizat anturajul ministrului.

Le Drian, care a fost însoţit de ministrul Apărării, Florence Parly, a declarat că principala îngrijorare rămâne accesul la aeroportul din Kabul.

“Încă trebuie să ne sporim coordonarea la nivel local cu Statele Unite şi partenerii noştri de acolo”, a mai spus el.

“Nu am aşteptat până pe 15 august pentru a ne organiza. Am facilitat plecarea din ţară a cetăţenilor noştri şi a numeroşi afgani care lucrează pentru noi de câteva luni. Am început planificarea podului aerian înainte de căderea Kabulului”, a afirmat ministrul Apărării, Florence Parly.

Termenul limită de 31 august stabilit de administraţia americană pentru retragerea definitivă a forţelor sale din Afganistan este considerat din ce în ce mai greu de respectat de partenerii Statelor Unite.

Preşedintele Joe Biden nu a exclus duminică, 22 august, prelungirea prezenţei soldaţilor americani care supraveghează operaţiunile de evacuare de pe aeroport.