Franța: Bernard Cazeneuve va fi noul premier

Actualul ministru francez de Interne se pregătește să preia conducerea Guvernului. După ce Manuel Valls a demisionat din funcția de premier pentru a se concentra asupra alegerilor prezidențiale, Bernard Cazeneuve a fost însărcinat cu formarea unui nou Guvern.

 

 

Manuel Valls a ajuns în această dimineaţă la Palatul Elysée pentru a-i prezenta președintelui Francois Hollande demisia sa şi pe cea a Guvernului. Era pasul firesc după ce ieri Valls a anunţat oficial că intră în cursa internă a Partidului Socialist pentru desemnarea unui candidat la scrutinul prezidențial din primăvara anului viitor.

La scurt timp, Palatul Elysée a anunţat că actualul ministru francez de Interne, Bernard Cazeneuve, îl va înlocui pe Manuel Valls la şefia Guvernului Franţei.

Cazeneuve are 53 de ani și este considerat un apropiat al președintelui Francois Hollande. Personalitate discretă, Bernard Cazeneuve a reușit să se impună în prima linie a politicii pariziene. A fost pe rând minstru delegat al Afacerilor Europene și ministru delegat al Bugetului. Din 2014, ocupă funcția de ministru de Interne. Cea mai grea misiune ca ministru de Interne: să ia măsuri imediat după atacurile teroriste din noiembrie anul trecut.

De altfel, potrivit presei franceze, Cazeneuve a fost ales să conducă Guvernul pentru că are experiență în problemele ce țin de securitate și în lupta împotriva terorismului – priorități ale Executivului de la Paris.

Ca prim-ministru, Cazeneuve va marca un record în Franța: cel mai scurt mandat al unui premier pentru că va ocupa această funcție doar de 5 luni.

De adăugat că portofoliul de la Interne va fi preluat de la parlamentarul socialist Bruno Le Roux. Practic, acesta va prelua ministerul cheie de combatere a terorismului.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS