Confidenţialitate

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu, dar și pe numele a 3 lideri Hamas | AUDIO

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele premierului israelian. Benjamin Netanyahu este acuzat de presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza.  Vizat de un mandat similar este si ministrul israelian al Apărării. Recent, Netanyahu declara că orice mandat de arestare al CPI împotriva unor înalți oficiali guvernamentali și militari israelieni „ar fi un scandal de proporții istorice”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Există motive rezonabile să credem că premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării Yoav Gallant poartă răspundere penală pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Palestina începând cel puţin cu 8 octombrie 2023, a precizat într-un comunicat Karim Khan, procurorul-şef al Curtii Penale Internationale.

Acuzațiile împotriva celor doi includ „provocarea exterminării, provocarea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare, țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului”.  Pe de altă parte, instanța de la Haga solicită mandate de arestare și pentru alți trei lideri de top ai Hamas – Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, Ismail Haniyeh și Hamas Yahya Sinwar, acuzați de „exterminare, crimă, luare de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.

Un grup de judecători ai CPI urmează să analizeze acum cererile. CPI a mai emis un mandat de arestare și pe numele președintelui rus Vladimir Putin, în legătură cu războiul dus de Rusia în Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Iran: Funcția de președinte interimar, preluată după moartea lui Raisi de prim-vicepreședintele țării, în timp ce în stat au fost decretate 5 zile de doliu național | AUDIO