Franța: alimente contaminate cu insecticid

O organizație de mediu din Franța dă un nou semnal de alarmă: alimentele obținute din grâu ar putea fi contaminate cu un insecticid periculos. Acesta e folosit în depozitele de cereale, însă are consecințe grave asupra sănătății.

Reziduuri de insecticid ar exista în pâine, biscuiți, cereale și paste, în general, în produse obținute din grâu – anunță asociația de mediu Generations Futures, citată de publicația FranceInfo.

După ce a analizat mai multe produse alimentare, asociația a constatat că trei sferturi dintre acestea sunt contaminate cu un insecticid periculos. Doza depistată nu depășește limitele maxime admise, dar specialiștii spun că substanța, chiar și în concentrație foarte mică, poate afecta sistemul endocrin, provocând dereglări hormonale.

Insecticidul ajunge în alimente, deoarece este pulverizat în silozurile unde se depozitează cerealele, pentru ca acestea să fie ferite de anumite insecte sau ciuperci. Aceleași substanțe chimice care provoacă dereglări endocrine se găsesc și în produse de grădinărit și în spray-urile anti-țânțari. Asociația din Franța a cerut retragerea lor de pe piață.