Confidenţialitate

Franța: A 8-a sâmbătă de proteste față de permisul sanitar

Aproape 140.000 de persoane au manifestat în diferite oraşe din Franţa împotriva permisului sanitar, pentru a opta sâmbătă la rând.

Mobilizarea a fost în scădere, potrivit Ministerului de Interne francez.

Pe întreg teritoriul Hexagonului, au fost consemnate 215 manifestaţii, dintre care 5 la Paris, capitala țării.

”Boicotăm acest permis sanitar (….) vom introduce o a treia doză de boicot. La final, acest permis sanitar va cădea”, a afirmat Florian Philippot, liderul mişcării de extremă dreapta Patrioţii.

Pe parcursul manifestaţiilor, unii protestatari i-au fluierat pe clienţii din baruri şi restaurante, numindu-i ”colaboratori”, reluând insulta adresată colaboratorilor francezi ai ocupantului german în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

La Marsilia, mii de oameni au plecat din Portul Vechi, marea majoritate fără mască, purtând steaguri franceze. ”Întotdeauna nu permisului sanitar. Nu discriminării. Nu intimidării: libertate”, era scris pe o pancartă.

În Rennes (vest), manifestaţii purtau pancarte pe care se afla înscris ”Injecţie ARNm, soluţie pentru depopulare?”. Manifestaţii au avut loc şi la Montpellier, Lyon, Nisa, Lille, Nantes, Bordeaux sau Strasbourg.

Potrivit unui studiu de consultanţă Odoxa Backbone, publicat joi de cotidianul Le Figaro, 67% dintre francezi aprobă permisul sanitar, pe care preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus să-l extindă după 15 noiembrie.

Autorităţile au lansat, miercuri, o campanie de rapel la vaccinarea anti-COVID, aşa-numita a treia doză, pentru ce mai vârstnici şi vulnerabili.