Confidenţialitate

Fractura de şold – o problemă de sănătate gravă a vârstnicului

Articulația șoldului este formată din capul femurului, osul coapsei, și unul dintre oasele bazinului. Această articulație este învelită într-o capsulă puternică, dar în același timp și flexibilă, care participă la secreția unui lichid cu rol în lubrifierea suprafețelor dintre cele două oase.

Fractura de șold definește apariția unei fisuri osoase în cadrul acestei articulații, cu sau fără deplasarea oaselor.

Fractura de șold este comun întâlnită la persoanele vârstnice, și aproximativ 8 din 10 persoane sunt femei. În medie, vârsta pacienților este 80 de ani.

Osteoporoza este principala cauză a fracturii de șold, care apare de regulă în urma unei căzături.

Simptomele constau în durere severă în zona șoldului, imposibilitatea de a mișca membrul afectat, scurtarea piciorului de partea afectată și orientarea acestuia spre exterior.

Fractura de șold necesită prezența la spital de urgență. Nu încercați să vă mișcați piciorul și acoperiți-l cu o pătură pentru a menține căldură local. La spital se vor efectua teste imagistice pentru stabilirea cu certitudine a fracturii de șold, iar medicul ortoped va recomanda tipul de operație indicat pentru tipul de fractură existent.

După tratamentul chirurgical va fi nevoie de un tratament de recuperare, inclusiv fizioterapie, extrem de important.

Putem preveni fractura de șold încetinind evoluția osteoporozei, având o alimentație sănătoasă și, foarte important, prevenind căderile în cazul persoanelor vârstnice. Acordați atenție pardoselii alunecoase, covoarelor și cablurilor electrice din casă și tipului de încălțăminte. Controalele oftalmologice și corectarea problemelor de vedere au de asemenea un rol important în prevenirea fracturii de șold.