Fotoreporter român arestat în Mexic

Mircea Topoleanu este în prezent încarcerat după ce a fost ridicat din mijlocul luptelor de stradă care au avut loc în Ciudad de Mexico după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale.

Ministerul român de Externe cere detalii suplimentare în cazul fotoreporterului român arestat duminică în Mexic.

Familia românului susține că forțele de ordine au comis un abuz și că fotograful se afla în capitala Mexicului doar pentru a-și face datoria de jurnalist.

Mircea Topoleanu – fotoreporter român stabilit în Mexic – încerca să surprindă evenimentele violente din capitala mexicană.

Deși încerca să își facă doar meseria – după cum susține familia sa – la un moment dat a fost ridicat de polițiști, a fost bătut, iar echipamentul i-a fost confiscat – fiind acuzat de tulburarea ordinii publice.

Sora românului a sesizat mai multe organizații guvernamentale după acest caz .

Într-o scrisoare publicată de agenția de Monitorizare a Presei Active Watch, aceasta spune că fratele său se află în prezent în arest unde are parte de un tratament inuman.

Are dreptul doar la un avocat din oficiu și este ținut într-o cameră de 5 metri pătrați împreună cu alți 40 de deținuți.

În acest caz a fost sesizată și Ambasada din Mexic iar povestea tânărului a ajuns și la urechile reprezentanților Ministerului român de Externe.

Aceștia au solicitat autorităților mexicane detalii suplimentare în acest caz și tin în paralel legătura și cu familia reporterului.

Învestirea noului preşedinte mexican, Enrique Pena Nieto, a fost întâmpinată cu proteste de oponenţi. 23 de persoane au fost rănite, după ce manifestanții au aruncat sîmbătă cu cocktailuri molotov în forțele de ordine. Protestatarii au încercat chiar să forțeze intrarea în palatul prezidențial cu mai multe camioane.