Fotografia cu asasinul ambasadorului rus în Turcia a câștigat premiul World Press Photo

Cu degetul arătător în aer, o armă în mâna dreaptă și chipul marcat de furie, aceasta este imaginea criminalului ambasadorului rus în Turcia surprinsă de fotograful turc Burhan Ozbilici, care a câștigat premiul cel mare al celui mai prestigios concurs de fotojurnalism, după cum au anunțat luni organizatorii World Press Photo, conform AFP.

Membrii juriului au apreciat curajul arătat de Burhan Ozbilici, fotojurnalist pentru Associated Press (AP), care a realizat fotografia la 19 decembrie în timp ce Mevlüt Mert Altintas, un polițist în vârstă de 22 de ani, a tras nouă gloanțe în ambasadorul rus la Ankara, Andred Karlov. Atacatorul a rostit “Allah Akbar” și a declarat că vrea răzbunare pentru Alep, iar ulterior a fost împușcat.

Vizualizată de 18 de milioane de ori în orele care au urmat tragicului eveniment, această imagine ”a marcat un moment important în istoria Turciei”, a declarat Burhan Ozbilici pentru AFP, subliniind că “trebuia să își facă treaba”, în postura de jurnalist.

“Mă gândeam: ‘Sunt aici. Chiar dacă voi fi împușcat și rănit sau ucis, sunt jurnalist. Trebuie să îmi fac treaba. Puteam să fug fără să fac fotografii… Însă nu aș fi putut da un răspuns mulțumitor mai târziu când oamenii m-ar fi întrebat: ‘De ce nu ai făcut fotografii?’. M-am gândit chiar la prietenii și colegii care au murit făcând fotografii în zonele de conflict de-a lungul anilor”, a povestit Burhan Ozbilici.

Fotoreporterul a povestit că a decis să meargă la expoziția intitulată “De la Kaliningrad la Kamceatka, prin ochii călătorilor” doar pentru că era în drumul său spre casă de la biroul din Ankara.

Evenimentul a avut loc în deschiderea unei expoziții de fotografii despre Rusia, moment în care Mevlüt Mert Altintas, îmbrăcat în costum negru și cu cravată, a scos un pistol.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS