Fostul sef al fiscului – Sorin Blejnar – a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru evaziune fiscala cu produse petroliere

Fostul șef al fiscului, Sorin Blejnar şi fostul director la Autoritatea Națională a Vămilor, Viorel Comăniţă, au fost trimişi în judecată alături de alte 13 persoane şi 19 firme. Toţi sunt acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat pentru a face evaziune fiscală cu produse petroliere.

Procurorii îi acuză pe învinuiţi că au vândut 90 de mii de tone de motorină ca produse petroliere inferioare, fraudând astfel statul cu 56 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor anticorupţie, protecţia grupului infracţional era asigurată tocmai de cei care ar fi trebuit să se asigure că legea este respectată, adică de şeful ANAF, Sorin Blejnar, şeful de la Vămi, Viorel Comăniţă dar şi de un ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă. Ei s-ar fi folosit de funcţiile pe care le deţineau dar şi de informaţiile la care aveau acces pentru a-i ajuta pe cei care făceau evaziune cu motorină.

Membrii grupării importau motorină fără plata accizelor, dar cumpărau și țiței. În acte acestea erau amestecate obţinându-se produse petroliere inferioare slab accizate. În realitate, motorina era distribuită către staţii de carburant. Banii obținuți ajungeau în conturile firmelor fantomă.

Printre cei trimişi în judeactă se află şi soţii Nemeş, extrădaţi din Statele Unite.

Procurorii spun că Radu Nemeş şi un alt inculpat au trimis peste 13 milioane de dolari din sumele obţinute din evaziune fiscală către un cont din Dubai, înregistrând ca justificare operaţiuni fictive de consultanţă, pentru a disimula originea ilicită a acestor sume.

Fostul șef de cabinet al fostului președinte ANAF, Codruţ Marta, pentru care judecătorii au emis un mandat de arestare în lipsă, va fi cercetat separat . Marta este acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat.

În acest dosar, procurorii au pus sechestru pe bunurile inculpaţilor.