Fostul șef al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, urmărit penal în trei dosare noi

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, este urmărit penal de procurorii DNA în trei dosare noi. Este acuzat de abuz în serviciu.

Infracțiunile ar fi fost comise pe vremea când Nicușor Constantinescu era președinte al Consiliului Județean Constanța.

Fostul lider PSD a fost adus din închisoare la DNA Constanța pentru a i se prezenta acuzaţiile. Ulterior, Nicușor Constantinescu a declarat că nu ar trebui cercetat pentru această infracţiune deoarece a fost dezincriminată.

Potrivit DNA, ”în perioada 2011 – 2013, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitățile de președinte al Consiliului Județean Constanța și ordonator principal de credite, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în sensul că a achitat în mod nelegal, către Regia Autonomă Județeană Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța, suma totală de 40.780.316 lei.”

Banii, care reprezentau contravaloarea unor lucrări de modernizare şi reabilitare a unor drumuri judeţene şi de consolidare a sistemului rutier, au fost achitați de Nicuşor Constantinescu fără să existe vreo procedură de atribuire dintre cele prevăzute de lege, în absenţa documentelor justificative legal întocmite, din care să rezulte efectuarea în realitate lucrărilor, dar şi fără ca lucrările să fie recepţionate de CJ Constanţa, acestea neîndeplinind cerinţele de calitate, în condiţiile în care în unul dintre drumuri era deteriorat în proporţie de 100%.

În al doilea dosar, spun procurorii DNA, ”în cursul anului 2013, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, a încălcat prevederile legale în legătură cu adoptarea și punerea în aplicare a H.C.J. nr.313/2013 (privind alocarea unei sume de bani R.A.J.D.P. Constanta în vederea ducerii la îndeplinire a Programului cu obiectivele si lucrările de drumuri și poduri pentru anul 2013 finanțate din bugetul Consiliului Județean Constanța).”

Mai exact, prin acea hotărâre, fostul șef al CJ Constanţa a acordat Regiei de Drumuri sume importante de bani, cu titlu de subvenţii, deşi regiile autonome puteau beneficia de subvenţii doar dacă înregistrau pierderi şi numai pentru acoperirea deficitelor respective. Procurorii susțin că în exerciţiul financiar anterior, regia înregistrase profit.

În al treilea dosar, Nicușor Constantinescu este acuzat că a plătit ilegal, în perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, către o firmă de publicitate ”agreată” suma de 401.700 lei.

Acești bani au fost achitați societății respective în condițiile în care serviciile de publicitate au fost achiziționate cu încălcarea normelor în materia achizițiilor publice și finanțelor publice.”

Avocatul lui Nicuşor Constantinescu, Marius Mocanu, a precizat că cele trei infracțiuni au fost întocmite în urma unor sesizări ale Curţii de Conturi.

 

Nicuşor Constantinescu este în prezent încarcerat la Penitenciarul Slobozia, unde execută o pedeapsă de cinci ani de închisoare în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal.

 

Într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, în 29 iulie, de Curtea de Apel Bucureşti, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi plătit 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă.

Nicuşor Constantinescu a mai primit o altă pedeapsă, de şase ani de închisoare, în 27 iunie, la Tribunalul Bucureşti, care l-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian. Decizia a fost contestată şi se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o soluţie definitivă în acest caz. De asemenea, Nicuşor Constantinescu mai este judecat și în alte dosare penale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS