Confidenţialitate

Fost reprezentant al României la CEDO, Viorel Mocanu se află în incompatibilitate

Viorel Mocanu – cel care pledat la CEDO în favoarea fostului lider al PSD, Liviu Dragnea – s-a aflat în incompatibilitate.

Agenția Națională de Integritate susține că anul trecut, acesta a ocupat simultan funcția de secretar de stat în Ministerul de Externe și cea de membru în Consiliul de Administrație al TAROM.

Potrivit Agenției Naționale de Integritate, Viorel Mocanu s-a aflat în incompatibilitate timp de patru luni, adică între 16 aprilie și 15 iulie 2019, perioadă în care a fost agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul MAE, dar și membru în conducerea TAROM.

Legislația le interzice membrilor guvernului să facă parte din consiliile de administrație ale companiilor de stat.

Viorel Mocanu fusese numit în luna februaie, reprezentantul României la CEDO, după ce succesoarea lui, Catrinel Brumar respinsese plangerea fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, în care cerea Curții Europene a Drepturilor Omului să constate că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil în dosarul Rederendumul, în care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Viorel Mocanu a acceptat plângerea înaintată de Liviu Dragnea și a ajuns în atenția DNA, pentru că a a schimbat poziția României în acest caz și nu ar fi reprezentat interesele statului român, așa cum il obliga funcția.

În prezent, Viorel Mocanu este avocatul Sorinei Pintea, aflată în arest preventiv pentru luare de mită.

El a ocupat anterior funcția de consilier onorific al fostului ministru al Sănătății.