Confidenţialitate

Fostul președinte pakistanez Pervez Musharraf scapă de condamnarea la moarte

Justiţia din Pakistan a anulat, luni, sentința dată în absență fostului președinte Pervez Musharraf pe motiv ca întregul proces a fost neconstituţional.

Inițial, un tribunal din Islamabad îl găsise vinovat de înaltă trădare și încălcarea Constituției, condamnându-l la moarte.

Acum, procurorul care a reprezentat guvernul pakistanez în faţa Înaltei Curţi din Lahore a anunțat că “depunerea reclamaţiei, constituirea tribunalului și selectarea echipei de acuzare sunt ilegale, iar întreaga judecată a fost anulată”.

Totuşi, parchetul poate decide să-l urmărească din nou pe Musharraf, care mai este pus sub acuzare într-un dosar legat de afaceri ilegale.

Fostul şef de stat, care trăieşte în exil în Dubai, l-a răsturnat de la putere în 1999 pe prim-ministrul de atunci, Nawaz Sharif, printr-o lovitură de stat militară sângeroasă şi a obţinut un rol important pe scena mondială după ce s-a alăturat războiului antiterorist condus de Statele Unite în Afganistan.

Pervez Musharraf, aflat la putere până în 2008, a fost judecat pentru înaltă trădare, după impunerea stării de urgenţă în 2007, când a suspendat Constituţia şi i-a încarcerat pe judecătorii Curţii Supreme.