Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak este în stare critică

Fostul lider este ținut în viață de aparate, după ce a fost resuscitat de două ori în ultimele 24 de ore.

La începutul lunii, Mubarak, în vârstă de 84 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unor manifestanţi în timpul revoltei care a dus la înlăturarea sa de la putere în 2011.

Potrivit Ministerului egiptean de Interne, Hosni Mubarak este în comă profundă în spitalul unui penitenciar din Cairo. Starea lui de sănătate s-a deteriorat după condamnarea la închisoare pe viaţă.

Hosni Mubarak a fost resuscitat de două ori în cursul zilei de luni, după două stopuri cardiace. Potrivit unei surse din penitenciarul unde se află fostul preşedinte, acesta este uneori inconştient, alteori conştient și refuză să mănânce.

Fiii acestuia, Gamal şi Alaa – aflați în detenție pentru fraude și spălare de bani – au cerut să stea cu tatăl lor, iar cererea le-a fost acceptată.

Totodată, autorităţile egiptene analizează posibilitatea de a-l transfera pe fostul preşedinte din închisoarea din sudul oraşului Cairo, unde a fost dus după ce şi-a primit sentinţa de închisoare pe viaţă, la un spital din capitală.

Hosni Mubarak este primul dintre liderii înlăturaţi de la putere de ‘primăvara arabă’. Inculpat pentru uciderea a aproape 850 de manifestanţi în timpul revoltei şi pentru corupţie, fostul lider a apărut de mai multe ori în ultimul an în fața judecătorilor. Sentința a fost pronunțată în urmă cu două săptămâni, deși acuzarea a cerut pedeapsa cu moartea, verdictul final a fost închisoare pe viață.