Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov Aristotel Căncescu, arestat preventiv

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov Aristotel Căncescu, urmărit penal într-un nou dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, şi alte două persoane, între care fostul senator Sebastian Grapă, au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Braşov.

În acest dosar, mai sunt cercetaţi sub control judiciar Sabin Adrian Neag, consilier judeţean şi administrator al unei societăţi comerciale la data faptei, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, Cristinel Paltin, primar al comunei braşovene Şercaia, pentru abuz în serviciu şi consilierii judeţeni Olimpiu Valentin Şoneriu, Ovidiu Răzvan Şandru, Vasile Ungureanu şi Romulus Dragoş Crăciun, pentru dare de mită în formă continuată.

Procurorii au date şi probe care arată că ”în contextul campaniei electorale din anul 2012, Căncescu, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei şi 15.000 lei pentru a-i pune pe aceştia pe lista de candidaţi pentru un post de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Braşov”.

Conform anchetatorilor, Căncescu a primit de la Sebastian Grapă 170.000 de lei, de la Claudiu Cornea – 100.000 de lei, de la Olimpiu Valentin Şoneriu – 60.000 de lei, de la Gavril Matei – 50.000 de lei, de la Ovidiu Răzvan Şandru – 50.000 de lei, Vasile Ungureanu – 40.000 de lei şi de la Romulus Dragoş Crăciun – 15.000 de lei. 

În total, Aristotel Căncescu a primit de la cei şapte inculpaţi 485.000 lei, sumele fiind pretinse în funcţie de locul pe care s-au aflat aceştia pe lista de candidaţi pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv, mai arată procurorii DNA.

”Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei şapte inculpaţi, fără ca aceştia să primească documente justificative. Suma de bani menţionată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012.
Ulterior, toţi cei şapte inculpaţi au fost aleşi consilieri judeţeni în cadrul Consiliului Judeţean Braşov”, susţin procurorii DNA.

De asemenea, anchetatorii spun că, în perioada 2012 – 2013, Aristotel Căncescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al CJ, pentru achiziţionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de Sebastian Grapă şi mai multe primării din judeţ.

În 24 februarie, Aristotel Căncescu a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care procurorii DNA au extins cercetările şi în care este acuzat că a determinat-o pe şefa DGASPC să ceară CJ suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiei pentru a achiziţiona produse şi lucrări prestabilite la valori foarte mari sau care nu erau necesare de la două firme controlate de un consilier judeţean. Prejudiciul produs DGASPC Braşov se ridică la peste 300.000 de lei.

De asemenea, fostul preşedinte al CJ Braşov a fost trimis în judecată în trei cauze.

Aristotel Căncescu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov timp de 16 ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS