Fostul ministru de interne Gabriel Berca a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Gabriel Berca este acuzat de trafic de influență. El ar fi primit mită 185.000 de euro de la un om de afaceri, căruia i-ar fi promis că îi convinge pe guvernanți să aloce bani unei primării cu care persoana respectivă avea contract.

Procurorii spun că Gabriel Berca ar fi încasat 50.000 de euro din totalul celor 185.000 oferiți drept mită, după ce a fost învestit ministru de interne, în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Banii au fost ceruți și primiți, prin intermediul deputatului PDL, Mihai Banu și el cercetat în acest dosar, în arest preventiv.

Potrivit referatului DNA, în 2012, Gabriel Berca i-a reproșat lui Mihai Banu că nu a depus la partid toți banii primiți de la omul de afaceri din Bacău. Discuțiile dintre cei doi au avut loc pe un ton ridicat – se menționează în referat, potrivit Agerpres. Deputatul Mihai Banu i-a explicat că o parte din bani a ajuns la PDL, sub formă de donație, iar din restul sumei, ar fi plătit o firmă de consultanță.

Omul de afaceri – care i-a denunțat pe cei doi la DNA – aștepta plata unor lucrări efectuate de firma sa la o școală din localitatea Ardeoani, județul Bacău. Este vorba de 5,6 milioane de lei, bani pe care guvernul trebuia să îi aloce primăriei respective. Cum solicitarea nu i-a fost rezolvată la timp, omul de afaceri ar fi cerut înapoi banii de mită.

Gabriel Berca își va petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv – a decis Curtea de Apel Bacău. Avocatul lui, Alexandru Pruteanu, a anunțat că va depune recurs. Cererea se va judeca săptămâna viitoare,la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS