Confidenţialitate

Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache, audiat în dosarul OUG 13

Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a fost audiat, astăzi, la Parchetul instanţei supreme, în calitate de martor, în dosarul OUG 13, au declarat surse judiciare, pentru News.ro.

Audierea fostului ministru a avut loc la mai bine de o săptămână de la prezentarea evaluării activităţii procurorului general şi a procurorului-şef al DNA de către actualul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, realizată în urma deciziei Curţii Constituţionale, care a admis că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13.

Florin Iordache a fost prezent, vineri, la sediul Parchetului instanţei supreme, pentru a fi audiat de procurori în dosarul OUG 13, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare, care au precizat că fostul ministru al Justiţiei a dat declaraţii în calitate de martor.

Audierea lui Iordache a avut loc la nouă zile după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat evaluările procurorului general, Augustin Lazăr, şi procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, care a stabilit că în cazul anchetei asupra OUG 13 a existat un conflict de natură constituţională între Ministerul Public – DNA şi Guvern.

După finalizarea raportului privind activitatea celor doi procurori şefi, Tudorel Toader a anunţat că nu este oportună revocarea procurorului general, Augustin Lazăr, şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Dosarul OUG 13, deschis iniţial la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), a fost trimis, în 27 februarie, Ministerului Public, pentru a face cercetări legate de cinci infracţiuni, respectiv favorizarea făptuitorului, prezentare de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri şi fals intelectual.

DNA a început o anchetă cu privire la modul de elaborarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale în urma unui denunţ formulat, în 24 ianuarie, de Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”.

În dosar au fost audiaţi la DNA, tot în calitate de martori, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, în 21 februarie, şi ministrul de Interne, Carmen Dan, în 20 februarie.

De asemenea, în aceeaşi cauză au dat declaraţii secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu.