Fostul director general al Microsoft Romania, Sorin Eftene, este audiat la DNA

Acesta este audiat în dosarul privind închirierea de licenţe IT pentru şcoli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de euro.

În acest dosar a fost audiat, săptămâna trecută, şi şeful Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru.

Anchetatorii fac cercetări in rem pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, dare şi luare de mită.

In scandalul mită pentru contracte, mai mulţi foşti şi actuali miniştri, şi chiar şefi de guvern, vor ajunge în faţa procurorilor DNA. Este cel mai mare dosar de corupţie ce vizează Palatul Victoria.

Anchetatorii urmăresc 4 contracte de acum 10 ani, pentru care există suspiciuni că s-ar fi plătit mita de ordinul milioanelor de euro. Guvernul a semnat un contract cu Microsoft, prin care urma să cumpere software ieftin. În cele din urmă a inchiriat aceleaşi produse, iar câştigurile au crescut în favoarea firmei care a intermediat afacerea.

Intre 2002 si 2004, Ministerul Educaţiei a încheiat mai multe contracte pentru laboratoare de informatică în şcoli şi a plătit în total 167 de milioane de dolari. Pe de altă parte, şi contractul cu EADS pentru controalele la frontierele României face obiectul acestei anchete. Procurorii spun că mita de peste 2 milioane de euro ar fi ajuns la conducerea Ministerului de Interne şi la cabinetul prim ministrului. În perioada următoare vor fi audiaţi toţi miniştrii din perioada 2003 -2009 care au avut legatură cu semnarea şi punerea în aplicare a contractelor presupus a fi ilegale.