Foștii șefi ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea și Irinel Popescu, urmăriți penal

Procurorii DNA îi acuză de abuz în serviciu pe foștii șefi ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea și Irinel Popescu.

În perioada 2007-2009, când Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost condusă pe rând de Vasile Ciurchea și de Irinel Popescu, au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției. Procurorii spun că CNAS a cumpărat de la firma HP România servicii de asistență tehnică și de instruire a personalului, la prețuri supraevaluate și fără să aplice vreo procedură legală de achiziție.

Astfel, Casa de Sănătate a plătit sume cuprinse între 760 și 804 euro pe zi, în loc de doar 200 de euro cât era prețul real pentru fiecare angajat instruit de cei de la HP cum să folosească unele softuri, inclusiv sistemul informatic privind datele asiguraților.

Potrivit DNA, Casa de Națională de Asigurări de Sănătate a acceptat tarifele HP fără niciun fel de negociere sau argumentare din partea furnizorului. Iar prejudiciul adus statului este de 16,8 milioane de euro.

În acest dosar, alte 7 persoane care au deținut funcții de conducere în cadrul CNAS sunt urmărite penal pentru abuz în serviciu, iar firma HP România a fost de asemenea pusă sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS