Fost ministru ucrainean condamnat pentru abuz de putere

Este vorba despre opozantul Iuri Luţenko, fostul ministru de Interne în Guvernul condus de Iulia Timoşenko.

Iuri Luţenko se află la închisoare din decembie 2010. E acuzat de deturnare de bunuri şi abuz de putere. Mai exact, ar fi mărit ilegal pensia șoferului său pe care l-a ajutat și să obțină gratuit un apartament.

Fostul ministru de interne denunță o ‘reglare de conturi politică’ și compară procesul său cu represiunea din perioada stalinistă. Apropiații lui Iuri Luţenko spun starea acestuia de sănătate s-a deteriorat după o grevă a foamei în spatele gratiilor.

El nu este, însă, singurul membru al Guvernului Timoșenko vizat de anchete. Mulți aliați ai fostului premier ucrainean sunt cercetați pentru abuz de putere.

Dosarele au fost deschise după ce Iulia Timoşenko a pierdut alegerile prezidenţiale din 2010, câștigate de actualul președinte al țării, Viktor Ianukovici.

Timoșenko insăși este încarcerată din august, anul trecut. Ea a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru abuz de putere.

Uniunea Europeană și Statele Unite au denunțat urmăririle politice împotriva foștilor oficiali guvernamentali ucraineni.