Fost gardian de la Auschwitz condamnat la 5 ani de închisoare

În Germania, un fost gardian al lagărului de concentrare de la Auschwitz a fost condamnat astăzi la cinci ani de închisoare cu executare pentru rolul jucat în moartea a peste 150.000 de persoane. Avocații familiilor victimelor au declarat că este pentru prima dată când justiţia sancţionează rolul unui membru SS în diferitele forme de exterminare, de la camerele de gazare la execuţiile sumare sau la uciderea prin condiţiile de trai, în special prin înfometare.
Potrivit Agenției Reuters, fostul gardian, Reinhold Hanning, în vârstă de 94 de ani, nu a luat cuvântul în timpul procesului, ci doar a ascultat cu atenţie declaraţiile cutremurătoare ale foştilor evrei deportaţi, după care le-a încredinţat avocaţilor mărturia sa, care se întinde peste 25 de pagini.
“Îmi este ruşine pentru că am lăsat această nedreptate să aibă loc şi pentru că nu am făcut nimic să o împiedic. Nu am putut discuta niciodată de experienţa mea la Auschwitz cu alte persoane. Nici cu soţia mea, nici cu copiii mei, nici cu nepoţii mei”, a explicat fostul membru SS, devenit după război un simplu producător de lapte şi brânză.
Hanning a mărturisit că ştia că “o mare parte dintre oamenii care veneau cu trenul “erau ucişi, gazaţi, arşi”. El, de fapt, este considerat o rotiță în întreg mecanismul care a dus la uciderea evreilor.
“Vedeam cum erau transportate cadavrele. Simţeam mirosul de la incineratoare”, a povestit acesta.
Deplângând “coşmarul” pe care a “încercată toată viaţă să îl uite”, el a subliniat că a cerut de două ori să se întoarcă pe front, dar fără succes.
Pentru supravieţuitorii Holocaustului şi pentru descendenţii victimelor, acest proces marchează “un pas important, chiar dacă tardiv”, în “examinarea completă a crimelor în masă de la Auschwitz”, au subliniat avocaţii într-un comunicat.
Reinhold Hanning este al treilea acuzat dintr-o serie care a început în 2011. Alţi doi gardieni de la Auschwitz urmau să compară în instanţă anul acesta, însă procesul primului a fost suspendat din motive medicale, iar al doilea a murit cu o săptămână înainte de a fi judecat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS