Confidenţialitate

Va fi refăcut formularul prin care părinții își dau acordul ca elevii să fie testați rapid la școală

Părinții vor putea alege dacă elevul va fi testat sau nu și dacă da, cu sau fără prezența sa în cabinetul școlar, lângă copil.

Asta după ce apelul ministrului Sănătății, de vineri, ca părinții să aducă cât mai repede formularul de consimțământ, ideal chiar din prima zi,  a fost taxat de premier, și ulterior, chiar de ministrul Educației.

Atât Florin Cîțu, cât și Sorin Cîmpeanu au spus că Vlad Voiculescu s-a grăbit vineri.

Între timp însă, peste  un milion de teste rapide au fost sau urmează să fie distribuite în școli.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, medicul epidemiolog Andreea Moldovan explică:

”(Testarea) poate fi făcută fie cu consimțământul dat pe loc a părintelui, fie în prezența efectiv a părintelui tocmai pentru a fi toate situațiile acoperite. Ceea ce doresc eu personal ca mamă sau ca reprezentant al Ministerului Sănătății este să subliniez că această testare are rolul de a ajuta atât copiii cât și părinții cât și cadrele didactice să știm dacă este o infecție sau nu.”

Medicul epidemiolog Andreea Moldovan le transmite părinților că acordul părinților pentru testare este necesar pentru ca în cazul apariâiei unui copil suspect de covid, medicii școlari să nu mai fie obligați să umble atunci după aprobări, în loc să se ocupe de prevenirea apariției unui focar.

Medicul Andreea Moldovan mai spune că testarea elevilor la SARS Cov-2 este un procedeu simplu, care seamănă cu recoltarea unui simplu exudat nazal, pe care orice copil îl face de când intră în colectivitate.

Vineri, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, declara că părinții trebuie să aducă la școală aprobarea pentru testarea elevilor cât mai repede, chiar de luni. Ulterior, Ministerul Sănătății chiar a publicat și formularul necesar.

La o zi distanță, sâmbătă, premierul Florin Cîțu l-a  contrazis  pe ministrul Vlad Voiculescu.

Elevii minori nu pot fi testați pentru SARS COV 2 fără acordul părinților, întrucât procedura este un act medical.