Confidenţialitate

Fondurile UE de redresare ar trebui să ajungă doar în țări care respectă statul de drept, potrivit unui sondaj al Parlamentului European

În cel mai recent sondaj Eurobarometru publicat vineri, 10 septembrie, de Parlamentul European, patru din cinci respondenți (81%) afirmă că Uniunea Europeană ar trebui să acorde fonduri numai statelor membre care respectă statul de drept și valorile democratice.

Cercetarea sociologică arată că în România, doar 34 la sută dintre cetățeni au încredere în felul în care Guvernul va cheltui banii alocați de Bruxelles pentru redresare economică.

81 la sută dintre europenii care au răspuns întrebărilor adresate în cadrul sondajului, cred că banii publici ai Uniunii nu trebuie împărțiți decât țărilor care respectă valorile democratice, inclusiv statul de drept.

Potrivit sondajului, 53% dintre cetățenii UE (58% în România) sunt total de acord că trebuie să existe un control eficace, iar alți 32% (29% în România) tind să fie de acord. Numai 8% dintre respondenți, în medie la nivelul UE, nu împărtășesc această opinie.

Este și poziția exprimată de președintele Legislativului Uniunii, David Sassoli:

Poziția Parlamentului European a fost una clară, și anume că fondurile UE de redresare nu trebuie să ajungă la guverne care nu respectă valorile democratice fundamentale sau nu susțin statul de drept. Acest sondaj confirmă faptul că o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE sunt de acord cu această poziție. Cine subminează în mod constant valorile UE, nu ar trebui să se aștepte să primească fonduri UE.”

Problema este că 41 dintre respondenți nu au încredere că guvernanții vor cheltui banii corect și eficient.

În România, 56 la sută dintre respondenți sunt sceptici că Guvernul ar putea gestiona foarte bine cele peste 29 de miliarde de euro pe care țara noastră ar urma să le primească pentru redresare economică, post criză sanitară.

Care sunt chestiunile pe care Parlamentul European ar trebui să le urmărească ca priorități politice?

La această întrebare, respondenții au readus în prim-plan acțiunile de combatere a schimbărilor climatice, menționate de 43% dintre cetățeni.

 

Alte priorități avute în vedere de respondenți sunt măsurile de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale (32%), sprijinirea economiei și crearea de noi locuri de muncă, precum și combaterea terorismului (ambele cu 31%).

Sănătatea publică, precum și migrația și azilul se află împreună pe a patra poziție, cu 27% fiecare.

Cetățenii din Ungaria și Polonia plasează „democrația și statul de drept” ca priorități pentru Parlament (locul al doilea în Polonia, al treilea în Ungaria), în timp ce, în medie la nivel UE, acest aspect se situează pe locul al optulea.

Foto/ Pixabay