Confidenţialitate

Fondurile din Pilonul II, pensia obligatorie administrată privat, sunt în scădere. Războiul și crizele interne și externe, cauzele principale | AUDIO

Reprezentanții băncilor care administrează pensiile obligatorii private (Pilonul II) dau vina pe inflație, pe războiul din Ucraina și pe alte situații de criză interne și externe.

De asemenea, reprezentanții fondurilor de pensii private spun că investițiile pe care le-au făcut cu acești bani au avut un randament în scădere, de 6 %. Ceea ce înseamnă scăderi de până la 1.700 de lei din fiecare fond.

Președintele Asociației pentru Pensiile Private, Radu Crăciun:

„Preocuparea lor pentru faptul că activele au scăzut în ultima perioadă este îndreptățită. Pe de altă parte, ei au avut o perioadă în ultimii 14 ani în care valoarea conturilor lor nu a făcut decât să crească aproape permanent. Actuala pierdere temporară o suferă din acumulările pe care le-au avut în toată această perioadă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un alt motiv invocate pentru scăderea fondurilor: retragerea României din băncile cu acționariat rusesc. Fondurile private de pensii aveau investiții făcute în respectivele bănci (la Banca Internaţională de Cooperare Economică și Banca Internaţională de Investiţii).