Confidenţialitate

Fondul monetar cere Guvernului să reevalueze legea pensiilor

Cu doar o zi înainte de majorarea pensiilor, Fondul Monetar a somat Guvernul de la București să reevalueze legea pensiilor, din cauza faptului că pune în pericol deficitul bugetar.

Totodată, FMI a recomandat României să își reorienteze cheltuielile fiscale dinspre salarii și pensii spre investiții și inversarea tendinței de reducere a investițiilor publice din ultimii ani.

Toti cei aproximativ 5 milioane de pensionari vor primi din această lună pensiile majorate cu 15% procente, potrivit noii Legi a pensiilor.

Punctul de pensie crește de la 1.100 la 1.265 de lei. Impactul bugetar este de 33 de miliarde de lei în 2019 și 2020.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunțat că toate pensiile au fost recalculate și plata noilor pensii majorate va începe de luni.

Totodata, în jur de un milion de pensionari, care au pensia minimă – de 640 de lei – vor primi 704 lei – o crestere de 64 de lei lunar.

Cea mai mare pensie este puțin peste 30.000 de lei. Este a unei persoane care a lucrat în mediul privat și a plătit contribuții foarte mari.” a precizat ministrul Muncii.

Marius Budăi a dat asigurări că există bani la buget pentru creşterea pensiilor.

Următoarea majorare, conform Legii pensiilor, va fi de la 1 septembrie 2020, cand punctul de pensie va creşte la 1.775 de lei.