Focar de hepatita in judetul Vaslui (AUDIO)

Peste 20 de persoane – adulți și copii – s-au îmbolnavit din cauza apei contaminate din fântâni.

Cu toate că numărul îmbolnăvirilor de hepatită este în creștere, maternităţile vasluiene nu mai au pe stoc nicio o doză de vaccin antihepatic, iar bebeluşii riscă sa se îmbolnăvească din primele zile de viaţă.

În numai două zile peste 20 de persoane din localitatea vasluiană Paltiniș au ajuns la spital fiind suspecte de hepatită virală acută tip A. Majoriotatea pacienţilor sunt copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani. Analizele de laborator au confirmat suspiciunile medicilor.

În urma anchetei epidemiologice demarate de Direcția de Sănătate Publică Vaslui s-a constatat că apa din fântâni nu este potabilă și aceasta ar fi principala cauză a îmbolnăvirilor.

Cei mai expuși infestării cu virusul A sunt bebelușii. Maternitățile din județul Vaslui nu mai au pe stoc nicio doză de vaccin împotriva hepatitei. Aproximativ 400 de nou-născuţi au fost extrenaţi în ultima perioadă din spitale fără a fi imunizaţi. La nivelul judeţului sunt trei maternităţi, necesarul lunar de vaccin fiind de circa 300 doze.