Confidenţialitate

Focar de hepatită acută tip A, la Iași

La Iași au fost confirmate 28 de cazuri de hepatită acută de tip A, la copii cu vârsta de până la 14 ani, în localitatea Lunca Cetățuii – cătun Zanea, o comunitate de romi.

Au fost distribuite până în prezent 70 de doze de vaccin antihepatita A pediatric, iar autoritatile din Iasi au luat primele măsuri pentru a ține focarul sub control.

Potrivit prefectului de Iasi, Marian Grigoraș, ancheta epidemiologica, efectuata de Direcția de Sănătate Publică, in colaborare cu medicii de familie, a evidentiat conditii de igiena precare in toata comunitatea, acces dificil la aprovizionarea cu apa, lipsa grupurilor sanitare in marea majoritate a comunitatii (un numar mic de familii au grup sanitar tip latrina) si depozitare neorganizata a deseurilor menajere.

DSP a recoltat probe de apa de fantana din perimetrul focarului, cu rezultate necorespunzatoare la examenul chimic si bacteriologic.

Primaria Ciurea a fost informata privitor la rezultatele necorespunzatoare la probele de apa, interzicerea folosirii apei din aceste surse in scop potabil si necesitatea sustinerii actiunilor de curatare si dezinfectie a fantanilor.

S-au facut verificari privind conditiile de igiena in unitatile de invatamant.