FNT 2015: ”Nathan Înțeleptul”/ Cum s-a transformat OFELIA POPII în evreica Reha

Joi, 29 octombrie, la ora 17.00, în Pasajul Festivalului Național de Teatru (de la Univesitate) publicul are ocazia de a se întâlni astazi cu Ofelia Popii, actriţă a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Spectatorii o pot vedea în FNT 2015 în ”Nathan înțeleptul” & ”Lecția”.

”Nathan Înțeleptul” este un spectacol despre emigranți, despre viața trăită cu frica zilnică de un atentat, cu terorismul ca temă de fundal, în regia lui Armin Petras și cu o scenografie marca Dragoș Buhagiar. Sunt abordate subiecte de actualitate – atentate, terorism, emigranți – ce ilustrează una dintre temele FNT 2015, ”Conflictul”.

Ofelia Popii: Eu mă bucur enorm că venim la FNT, pentru că e un spectacol la care eu țin enorm. Am lucrat extraordinar de mult, l-am început la Stuttgart, unde am stat aproape o lună și l-am finalizat la Sibiu, unde am avut premiera, în iunie. Să știți că am lucrat la Stuttgart împreună cu colegul și soțul meu, Ciprian Scurtea. Noi am fost aleși de Armin Petras să venim de la Sibiu. Chiar s-a nimerit, pentru că Armin Petras nu știa că suntem căsătoriți! Mă rog, a făcut castingul, ne-a ales pe noi doi. Au urmat discuțiile despre cazarea la Stuttgart. I s-a spus că stăm într-un singur apartament. S-a vorbit și despre faptul că eu merg cu fetița. ”Da? Stau în același apartament? Da, păi sunt căsătoriți!” i s-a spus. Și așa a aflat că ne-a ales pe amândoi și că suntem împreună. A fost o întâmplare foarte plăcută și ne-am bucurat foarte mult.

Sunteți foarte atașată de ”Nathan…”, de personajul dvs., Reha.

E prima oară când lucrez cu Armin Petras și sunt extrem de entuizasmată de colaborarea asta. E un regizor fantastic, cu o imaginație și cu o inteligență extraordinară. Sunt extrem de bucuroasă că am reușit să lucrez cu el și sper să mai lucrez dacă se va ivi ocazia!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cine este Reha, cum s-a transformat Ofelia Popii în această evreică Reha?

E fiica personajului principal, interpretat de Peter Kurt. Reha chiar suferă de pe urma unei bombe care explodează, îi arde fața, îi arde corpul. Suferă această traumă care o va marca atât pe ea, cât și pe tatăl ei, Nathan – tatăl adoptiv, dar asta vom afla mai târziu. O să vedeți că nu e singura traumă din spectacol, a personajului meu. A trebuit să scormonesc mult în mine ca să o aduc pe Reha în forma în care o să o vedeți. E un personaj special și delicat dar dificil, care m-a incitat foarte mult. Da, îl iubesc! Îl iubesc foarte tare!
Una dintre temele importante este emigrarea, fuga de pericolul din țara natală, în care atacurile cu bombă sunt ceva obișnuit.

Terorismul e o temă de fundal, e atmosfera în care se desfășoară acțiunea. E fundal de război, de atentate, de stres…O altă problemă pe care o trece în revistă e cea a banilor și afacerilor, totul se învârte în jurul lor. Cum se trece pe cadavre la propriu – o să vedeți în spectacol – pentru a obține câștiguri financiare. E despre co-existența mai multor populații în același oraș. Și o temă foarte importantă, a emigrării, care este extrem de actuală. Se pune mereu problema de a-ți părăsi țara unde sunt războaie și atentate și nu te simți în siguranță și de a merge în Europa, într-o țară mai sigură.

Veți reveni la Stuttgart în primăvara lui 2016. ”Nathan înțeleptul”, deși lucrat acolo, încă nu a avut premiera în Germania.

Premiera în Sttutgart va avea loc în martie anul viitor și apoi vom mergem la Oslo. Iar la Stutgart ne vom întâlni cu o parte din echipa tehnică. Și cu ei am lucrat foarte bine. Da, ne-am atașat de oamenii aceia… E o experiență extraordinară, să vezi cum este alt teatru, cum lucrează alți actori. Au, bineînțeles, un alt stil de joc. Dar ne-am înțeles foarte bine și ne-am împrietenit cu ei.

În București de când n-ați mai apucat să veniți?

Cu un spectacol, de aproximativ două stagiuni. Am ratat Festivalul Național de Teatru de anul trecut (2014), pentru că eram însărcinată. Oricum, de mult! Mi-e dor să joc acolo! Până atunci, în octombrie plecăm timp de două săptămâni în turneu în Japonia, cu ”Oidip rege” și ” Călătoriile lui Gulliver”, ambele spectacole în regia lui Silviu Purcărete.

IORGU IANUȘI – la ”Sus cortina!”, despre ziua a VII-a a Festivalului Național de Teatru, care aduce pe scena Teatrului Național București piesa ”NATHAN ÎNŢELEPTUL”, regia: Armin Petras, cu Ofelia Popii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

nathan-inteleptul-

”NATHAN ÎNȚELEPTUL” – Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu

după Gotthold Ephraim Lessing

REGIA: Armin Petras; TRADUCERE DE: Lucian Blaga; SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar; COSTUME: Katja Strohschneider; MUZICA ORIGINALĂ: Marius Mihalache; MUZICA ȘI SOUND DESIGN: Thomas Kürstner, Sebastian Vogel; VIDEO: Rebecca Ridel; COREGRAFIA: Berit Jentzsch; DRAMATURG: Verena Eitel; DISTRIBUȚIA: Peter Kurt/ Nicu Mihoc, Katharina Knap/ Diana Văcaru Lazăr, Ofelia Popii, Ciprian Scurtea, Susanne Böwe/ Mariana Mihu, Horst Kotterba/ Dan Glasu, Paul Grill/ Ioan Paraschiv, Cristina Juks, Maria Tomoiagă, Alexandru Udrea; Cu participarea extraordinară a muzicianului Marius Mihalache;

Premiera națională: 15 IUNIE 2015 (FITS)

Premiera națională: 20 SEPTEMBRIE 2015 (TNRS)

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS