FMI, sceptică în a finanța suplimentar Grecia

Potrivit ziarului Financial Times, mai mulți experți ai Fondului susțin într-un raport strict secret că datoria uriașă, de peste 160 la sută din produsul intern brut al țării, și eșecurile înregistrate în ceea ce privește aplicarea reformelor, descalifică Grecia de la un al treilea pachet de ajutor financiar din partea FMI. Asfel, contribuția FMI la un nou pachet financiar acordat Greciei este incertă. cel puțin în acest an. Având în vedere concluzia raportului întocmit de experții FMI, neparticiparea Fondului la finanțarea Greciei ar putea avea consecinţe mai ales în Germania, unde oficialii au afirmat de mai multe ori că ar fi imposibil de obţinut acordul Parlamentului pentru pachetul de 86 miliarde de euro destinat supraviețuirii economiei elene.

Unii oficiali eleni suspectează că FMI şi ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schäuble, sunt decişi să determine eșecul unui program de salvare a Greciei, în ciuda acordului politic recent la nivelul Uniunii Europene  de a continua cu un al treilea program de susţinere finaciară.

Pe de altă parte, conducerea partidului de guvernământ a votat ieri noapte pentru organizarea unui congres extraordinar în luna septembrie.

Liderul Syriza, premierul Alexis Tsipras, vrea să vadă cine mai susține și cine nu acordul cu creditorii internaționali.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS