FMI nu are previziuni tocmai bune pentru Spania și Italia

Fondul Monetar Internațional avertizează că vor urma încă doi ani de recesiune pentru aceste două țări.

Pe plan mondial, veștile sunt mai bune: creșterea economică va fi de 3,3% în 2012.

Între timp, guvernul Ungariei a căzut la pace cu reprezentanții Comisiei Europene. A decis să abandoneze ideea fuziunii băncii centrale cu autoritatea de reglementare a piețelor financiare.

Din cauza situației sensibile din zona euro, FMI estimează că recesiunea din Peninsula Iberică se va prelungi pentru doi ani. Economia spaniolă va scădea cu aproape 2 procente în acest an și 0,3% în 2013.

Raportul FMI avertizează asupra costului datoriilor suverane și asupra impactului măsurilor de consolidare fiscală. De aceea și Italia se va confrunta în următorii doi ani cu o scădere a PIB-ului de 2,2%, crede FMI.

Pe plan mondial, veștile sunt mai bune: creșterea economică va fi de 3,3% în 2012 și 4% în 2013.

Însă zona euro va înregistra o scădere economică de 0,5%.

Între timp, premierul ungar Viktor Orban a făcut un pas pentru a evita disputele cu creditorii externi, iar banca centrală nu va mai fuziona cu autoritatea financiară. Este primul angajament luat de guvernul ungar, după ce premierul a promis zilele trecute că va renunța la proiectele criticate pe plan internațional. Chiar și așa, analiștii sunt îngrijorați că Viktor Orban ar putea să nu-și respecte promisiunile.

Pe de altă parte, speranța că Ungaria ar putea obține un împrumut extern a dus la aprecierea forintului, în ultimele zile.