Confidenţialitate

Florin Ghioca aduce la FNT un spectacol 360 de grade: ”Îmi place să inovez foarte mult, îmi place ineditul” | VIDEO

Florin Ghioca vă dă întâlnire în această săptămână la FNT 2020 într-o dublă ipostază, de fotograf și regizor.

Florin Ghioca este autorul expoziţiei Expoziția „Aproape departe”, care conține fotografii din mai multe spectacole TNB realizate în ultimii ani și poate fi vizitată de pe orice dispozitiv conectat la internet (telefon, tabletă, laptop, calculator) până pe 29 noiembrie. Expoziția poate fi vizionată cu un click aici

În ultima zi de festival, duminică, de la ora 16, Festivalul Național de Teatru aduce în ediția online  o premieră în teatrul românesc: prima transmisiune live a unui spectacol-lectură în variantă 360°, ceea ce presupune o experiență nouă și inedită pentru public. În spatele acestei idei se află Florin Ghioca.

Spectacolul „Moartea bate la ușă”, pe un text de Woody Allen, îi are în distribuție pe marii actori Maia Morgenstern și Mircea Rusu, într-o adaptare scenică gândită și realizată de Florin Ghioca. Cei doi actori au avut numeroase colaborări în spectacole de-a lungul vremii, cele mai recente fiind în „Vizita bătrânei doamne” de la Teatrul Național din București (regia Alexander Morfov) și în „Amantul”, la Teatrul Evreiesc de Stat, în regia regretatului Vlad Stănescu.

De data aceasta însă, „Moartea bate la ușă”, un text de teatru scurt al lui Woody Allen, îi va aduce pe cei doi în lumea umorului fin al cunoscutului actor, regizor și scenarist american, iar pe cei care vor urmări reprezentația live într-o experiență inedită: practic, spectatorul va fi în mijlocul acțiunii și va putea să urmărească tot ce se întâmplă în încăpere, prin intermediul unei camere video 360°, montată chiar în centrul spațiului de joc.

”Îmi place să inovez foarte mult, îmi place ineditul. E vorba de primul spectacol de teatru- lectură, care va fi transmis în direct în regim 360 de grade. Asta înseamnă că de pe orice dispozitiv conectat la internet (telefon, laptop, tabletă, calculator), puteți să vedeți acest spectacol aflându-vă în mijlocul scenei, între cei doi actori (Maia Morgenstern și Mircea Rusu) și practic veți putea cu mouse-ul sau prin touchscreen să vă orientați între cei doi actori; vă veți afla la un metru distanțtă de actori și veți putea să interacționați vizual cu ei din ce unghi doriți. Este o premieră, este un spectacol care se numește Moartea bate la ușă, pe un text de Woody Allen.

Vorbim despre un teatru scurt, acest spectacol e de 40 de minute. Duminică de la ora 16.00, tot pe site-ul fnt.ro o să vă întâlniți cu această nouă modalitate de a vedea un spectacol de teatru”, spune Florin Ghioca, în Clubul de Seară, la Europa FM.

Cea de-a 30-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care are loc online pe www.fnt.ro, la postul TVR și on-air în perioada 22 – 29 noiembrie , conține unele dintre cele mai impresionante spectacole românești produse în ultimii 30 de ani. Europa FM este partnerul oficial al Festivalului Național de Teatru.