Confidenţialitate

Cîțu și-a depus candidatura: “Am intrat în această cursă ca să unesc PNL, vom guverna în următorii opt ani” | AUDIO

Florin Cîțu a anunțat că vineri, 20 august, și-a depus candidatura la funcția de președinte al PNL. Moțiunea sa se numește România Liberală.

„Am intrat în această cursă ca să unesc PNL, vom avea întreg partidul în jurul acestei moțiuni, România Liberală. Este oficial mi-am depus candidatura pentru președinția PNL acum 10 minute”, a anunțat Florin Cîțu, în fața susținătorilor.

Florin Cîțu a avut un mesaj pentru aliații de la guvernare: „Indiferent cu cine vom guverna în următorii 8 ani, eu nu voi abdica de la principiile liberale”.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Candidatul s-a adresat și membrilor PNL spunând că este nevoie de mai mult liberalism în partid.

„Am intrat în această cursă pentru că am realizat că este nevoie de mai mult. Era nevoie de mai mult liberalism și în Partidul Național Liberal… După 25 septembrie altfel se vor lua deciziile în PNL, eu construiesc echipe, avem nevoie de toți… Această candidatură nu este despre mine sau contracandidatul meu, este despre viitorul PNL și despre viitorul României. Trăiască România liberală”, a încheiat Florin Cîțu.

El afirmă că, în ultimii ani, „partidele de dreapta au făcut jocul stângii”: „Trebuie să ieșim din acest impas și să reintrăm în luptă pe tărâmul ideilor mari”.

„Am ales Partidul Național Liberal pentru a fi și a lucra împreună cu voi, oameni care nu au încetat să creadă în România, în șansa societății de a se desprinde de tarele comunismului, de etatism, oameni care recunosc rolul fundamental al pieței libere, al proprietății private și al antreprenoriatului pentru dezvoltarea sănătoasă a țării. PNL are menirea istorică să schimbe paradigma de care nu am reușit să ne debarasăm cu adevărat încă de la crearea României moderne și până astăzi, să schimbe percepția societății că statul este omnipotent, protector și paternalist.

Esența liberalismului: proprietatea privată și toate corolarele care decurg din aceasta – ordinea pieței libere, încrederea în capacitatea antreprenorială și buna funcționare a democrației – nu s-au bucurat de atenția cuvenită în societatea românească, ci au fost mai degrabă stigmatizate”, potrivit moțiunii lui Florin Cîțu, „România liberă”.

Premierul acuză că mediul politic, dar și societatea civilă sunt încă „tributare unor mentalități preponderent etatiste”.

„Din nefericire, statul continuă încă să fie văzut ca o sursă a prosperității și i se cere intervenția la fiecare pas. Așadar, noi, liberalii, avem datoria de a revigora potențialul inovator și antreprenorial al societății, iar atragerea elitelor din fiecare nouă generație și menținerea lor în țară vor fi posibile numai prin schimbarea percepției, prin înțelegerea rolului eroic pe care-l au cei care încep o afacere, care generează bunuri ce servesc bunăstării generale, plătesc salarii și taxe și, în cele din urmă, generează profit. Am găsit, în voi, colegii mei, valorile pe care le prețuiesc și le pun în practică: inițiativa, fermitatea, pragmatismul”, se menționează în document.

În ultimii ani, „partidele de dreapta au făcut jocul stângii”, crede premierul.

„Suntem în PNL pentru că suntem liberali. Pentru că apărăm drepturile cetățenilor, proprietatea și piața liberă. Pentru că vrem ca legea și administrația să ofere fiecărui român șanse egale de a prospera. Este momentul să ne asumăm public aceste valori. O așteaptă alegătorii noștri. În ultimii ani, partidele de dreapta au făcut jocul stângii: s-au concentrat pe identificarea pripită de soluții punctuale la probleme mici și pe termen scurt. Trebuie să ieșim din acest impas și să reintrăm în luptă .

Trebuie să readucem în atenția electoratului, prin dialog și proiecte, temele mari care ne definesc. Este momentul să ne întoarcem la doctrina liberală autentică. Orice întârziere în asumarea hotărâtă a principiilor și valorilor liberale este o victorie pentru populismele iliberale care pot arunca România în haos, dar și pentru stânga abonată la bugetul de stat care poate întoarce România în faliment. Orice ezitare ne costă încrederea alegătorilor prezenți sau viitori pe care contradicțiile îi deranjează. Este momentul să luăm o decizie și să vorbim public într-o singură voce. Vin înaintea voastră și în calitate de Prim-ministru, și vă spun că obiectivul pentru 2024 este ca guvernarea PNL să aibă continuitate.

În acești 8 ani de guvernare pe care îi propun, vom avea datoria să închidem și restanțele pe care România le-a acumulat la nivelul infrastructurii în ultimii 30 de ani și unde avem șansa de a beneficia de fonduri UE fără precedent. Aceste proiecte cer coerență și consecvență, un PNL unit ideologic și concentrat pe rezultate”, apreciază Cîțu.

Joi, 19 august, a intrat în cursa pentru președinția PNL și actualul lider, Ludovic Orban, cu o moțiune liberal-conservatoare care sustine valorile traditionale.  Apoi, pînă pe 15 septembrie, filialele partidului vor alege prin vot ce moțiune susțin. Viitorul președinte ae PNL va fi ales pe 25 septembrie, la congresul la care vor participa 5000 de delegați.

Foto: Guvernul României