Confidenţialitate

Florin Cîțu: Scăpăm de mască doar dacă ne vaccinăm | AUDIO

Vom purta sau nu mască pe litoral, pe plajă sau în apa mării? Este întrebarea la care premierul are un răspuns tranșant: scăpăm de mască doar dacă ne vaccinăm, spune acesta.

”Din punctul meu de vedere, singura soluție, dacă vrem să scăpăm de mască, soluția este să ne vaccinăm. Doar așa scăpăm de mască, nu există altă variantă în acest moment. Ne vaccinăm și vom scăpa de mască cât mai repede”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vom scăpa de mai multe măsuri restrictive doar dacă până la 1 iunie vor fi cel puțin 5 milioane de români vaccinați, reamintește premierul Florin Cîțu. Până atunci, vor exista programe și evenimente pilot care să fie puncte de referință pentru viitoarele măsuri de relaxare.

”Până la 1 iunie, cu siguranță vor fi măsuri. Până atunci, vom avea evenimente-pilot. Avem această perioadă de încercări și evenimente-pilot și vom vedea cum evoluează lucrurile. Aș vrea, ca pentru restaurante, de exemplu, să nu mai existe nici o legătură cu rata de incidență și să rămână deschise cu o capacitate de 30-40-50%, dra e o condiție importantă – aceea de a avea vaccinat tot personalul.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Coaliția funcționează bine, spune premierul, în condițiile în care azi, bugetul primăriei Capitalei nu a fost votat tocmai de consilierii de la USR PLUS. Florin Cîțu spune că va discuta cu Dan Barna, copreședintele USR PLUS, pentru a găsi soluții de deblocare a situației.

”Coaliția funcționează foarte bine, în timp ce eram în ședința de guvern am auzit că la București încă nu a fost adoptat bugetul, o să am o discuție, am vorbit cu domnul Barna să îi chemăm pe cei de la București să vedem cum putem să rezolvăm situația, care sunt nemulțumirile. Este nevoie să avem un buget rapid, sunt cheltuieli care trebuiesc făcute, investiții, dar vom avea o discuție cu ei și vom vedea cum rezolvăm această situație cât mai rapid”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile iau în calcul o modificare importantă pentru cei care revin dintr-o țară aflată pe lista galbenă de risc epidemiologic și au copii. Normele actuale arată că nu vor sta în carantină dacă sunt vaccinați complet, dar copii – pentru care nu se administrează vaccin anticovid – sunt nevoiți să stea 14 zile în carantină la întoarcerea acasă. Premierul spune că o decizie va fi luată în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

”Referitor la diferența de cum tratăm copiii și persoanele vaccinate, vom discuta în CNSU, vom aștepta propuneri de la comitetul tehnic, poate vin cu soluții de la comitetul tehnic și vom aproba în CNSU”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.