Confidenţialitate

Fiul fostului pugilist Muhammad Ali a fost reţinut pe aeroportul din Florida, de către autorităţile pentru imigraţie

Fiul fostului pugilist Muhammad Ali a fost reţinut pentru câteva ore pe aeroportul din Florida, de către autorităţile pentru imigraţie, scrie USA Today. Muhammad Ali Jr. şi mama sa, Khalilah Camacho-Ali, au fost reţinuţi deoarece numele lor aveau sonoritate arăbească, susţine avocatul familiei, Chris Mancini.

Incidentul s-a întâmplat în 7 februarie, când era în vigoare ordinul de retsricție emis de administrația Trump, care nu permitea celor cu cețățenie musulmană din 7 state: Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen, să intre în SUA, pentru 90 de zile. Între timp, un judecător a reușit să suspende ordinul executiv prezidențial. Judecătorul James Robart a interzis la nivel naţional aplicarea interdicţiei, iar decizia sa a rămas în picioare în urma unei hotărâri a Curţii de Apel din San Francisco.

Muhammad Ali Jr., în vârstă de 44 de ani, şi mama lui, prima soţie al lui Muhammad Ali, au sosit la Aeroportul din Fort Lauderdale-Hollywood în data de 7 februarie, când au revenit de la un eveniment desfăşurat în Jamaica.

Oficialii de la serviciul de imigraţie au lăsat-o pe Camacho-Ali să plece după ce aceasta le-a arătat o fotografie alături de fostul ei soţ. Fiul ei nu avea însă o astfel de fotografie, astfel că a fost interogat timp de două ore, fiind întrebat în mod repetat, “De unde ai numele ăsta?” şi “Eşti musulman?”.

Potrivit USA Today, Ali Jr. a spus că este musulman, iar cei de la imigraţie l-au întrebat despre religia sa şi unde s-a născut. Ali Jr. s-a născut în Philadelphia în 1972 şi are paşaport american.

Un purtător de cuvânt al Vămii Americane a declarat că nu poate discuta despre acest caz, dar a precizat că toţi călătorii care vin din străinătate pot fi subiectul unor astfel de proceduri.

Pentru familia Ali este clar că tot ceea ce s-a întâmplat are legătură cu eforturile lui Trump de a interzice musulmanii“, a spus avocatul Mancini, referindu-se la ordinul executiv emis de preşedintele Donald Trump prin care a interzis intrarea cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane în Statele Unite.

Deși ordinul a fost anulat de Curtea de Apel din San Francisco, Departamentul de Justiţie a anunţat că preşedintele Donald Trump va semna curând un nou ordin executiv pentru a înlocui interdicţia de călătorie pentru cetăţenii din şapte ţări musulmane, a cărei implementare a fost blocată de magistraţii din San Francisco.

Acest nou ordin executiv este aşteptat pentru săptămâna viitoare la Casa Albă.

Camacho-Ali şi Muhammad Ali Jr. locuiesc în Deerfield Beach, la 20 de minute de aeroport. Cât timp Ali Jr. era reţinut, mama lui a alergat prin aeroport cerând ajutor. Deoarece incidentele care implică serviciul vămilor sunt de jurisdicţia autorităţilor federale, poliţia locală nu a putut-o ajuta.

Ali Jr. a fost eliberat două ore mai târziu, iar Mancini a afirmat că familia Ali se gândeşte să înainteze un proces, iar în prezent încearcă să afle câte alte persoane au fost victimele aceluiaşi tratament.

Fostul pugilist Muhammad Ali a încetat din viaţă în 4 iunie 2016, la vârsta de 74 de ani, după ce a fost internat la un spital din Phoenix cu probleme respiratorii.

Ali suferea de maladia Parkinson de peste trei decenii şi în ultimii ani a avut foarte puţine apariţii în public. Ultima sa apariţie data din luna aprilie 2016, când fostul boxer a participat la o gală în Arizona.

Ali se retrăsese din activitatea sportivă în 1981, cu un palmares de 56 de victorii şi cinci înfrângeri.