Fiscul se pregateste sa extinda controlul in cazul persoanelor cu averi mari

ANAF va întocmi pentru fiecare județ o listă cu câte 50 de persoane care vor fi verificate

Sunt vizate persoanele cu averi mari. Fiscul vrea să verifice dacă acestea s-au sustras de la plata impozitelor.

Controalele vor avea loc în perioada 1 iulie-30 septembrie, iar persoanele verificate nu vor fi notificate în privința acestor controale.

În total, peste 2000 de români cu venituri mari vor fi verificați în întreaga țară, susțin surse oficiale citate de mediafax. Acțiunea nu va viza și Bucureștiul, unde s-au încheiat deja verificările.

Dintr-un grup de 300 de contribuabili persoane fizice care au intrat în programul de îmbunătățire a conformării fiscale, a fost ales un eșantion de 30 de oameni. În cazul a 10 dintre ei, s-au descoperit nereguli: nu și-au îndeplinit obligațiile față de Fisc și vor fi supuse unor investigații suplimentare.

Guvernul s-a angajat în fața FMI că va continua verificarea persoanelor fizice cu averi mari. Controalele au la bază o decizie luată de executiv în 2010. Potrivit acesteia, persoanele fizice ale căror venituri reale depășesc cu 50 de mii de lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16 la sută aplicat la diferența dintre cele două valori.

Președintele ANAF de la acea vreme, Sorin Blejnar anunța că verificările ar viza în special patroni foarte bogați care au omis deliberat să înregistreze veniturile pe firmă și nu și-au achitat obligațiile către stat.