Confidenţialitate

Firmele nu vor mai putea folosi, fără dovezi, etichete precum „eco”, „bio” sau „natural”, prevede directiva europeană pe care eurodeputații o vor vota astăzi la Strasbourg | AUDIO

Firmele nu vor mai putea folosi, fără dovezi, etichete precum „eco”, „bio” sau „natural”. Asta prevede o directivă europeană pentru care eurodeputații își vor da votul final astăzi în plenul reunit de la Strasbourg. Noua lege va permite doar utilizarea etichetelor bazate pe sisteme oficiale de certificare sau stabilite de autoritățile publice.

Transmite de la Strasbourg Raul Bambu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Noile norme își propun să facă etichetarea produselor mai clară. Astfel încât vor fi interzise declarațiile de mediu precum „ecologic”, „natural”, „biodegradabil”, „neutru din punct de vedere climatic” sau „eco”, considerate în unele cazuri înșelătoare în lipsa unor dovezi clare.

„Directiva asta exact asta face: interzicerea abuzurilor și minciunilor acestor etichete”

„De exemplu, în București sunt magazine care sunt cu adevărat «zero waste» sau producători care reciclează și fac lucruri. Ăia trebuie protejați și pentru ei sunt acele etichete. Nu pentru oricine care pretinde că face ceva și de fapt nu face. Și, directiva asta exact asta face: interzicerea abuzurilor și minciunilor acestor etichete”, a declarat Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European.

Europarlamentarul mai spune că etichetarea se va face în urma unei evaluări.

„Nu poți să pui tu, de la tine, voință că ai produs eco, dacă nu ai trecut niște pași, niște teste”

„Există tot felul de evaluatori acreditați. În Germania sunt «TÜV-urile» acelea pe care le vedeți pe produse – adică acele organisme care verifică calitatea producerii unui produs. Și la noi sunt organisme din astea de certificare – așa se numesc – și, da, trebuie folosite. Nu poți să pui tu, de la tine, voință că ai produs eco, dacă nu ai trecut niște pași, niște teste”, a precizat Nicu Ștefănuță.

Noua lege care va intra în vigoare peste doi ani aduce și clarificări cu privire la sistemele de garanție. Printre altele, produsele cu o garanție mai mare vor fi scose în evidență mai bine cu ajutorul unei etichete speciale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Deșteptarea: Se fură mâncarea din supermarketuri și de pe pervazuri | VIDEO