Confidenţialitate

FINLANDA: Social-democrații revin la putere după două decenii

Social-democraţii au câştigat duminică alegerile parlamentare din Finlanda, la 20 de ani după ultima lor victorie, cu un uşor avans în faţa partidului antiimigraţie şi eurosceptic al Adevăraţilor Finlandezi, relatează Agerpres, citând AFP.

Partidul, condus de fostul ministru de finanţe Antti Rinne, a obţinut 40 de mandate din totalul celor 200 ale parlamentului de la Helsinki, iar Adevăraţii Finlandezi – 39, potrivit rezultatelor definitive. Între cele două partide s-a înregistrat o diferenţă de 0,2 puncte la finalul unei seri electorale pline de suspans.

Social-democraţii semnează revenirea lor în prim-planul scenei politice, la patru ani după eşecul la legislativele din 2015 unde partidul s-a clasat pe locul al patrulea.

“Pentru prima dată din 1999, social-democraţii sunt partidului prim-ministrului”, le-a declarat Antti Rinne simpatizanţilor.

Partidul s-a clasat ultima oară pe primul loc în alegerile legislative în 1999, când Paavo Lipponen a condus ulterior o coaliţie de stânga-dreapta până în 2003. De atunci, social-democraţii au participat la mai multe guverne, fără ca totuşi să iasă pe primul loc.

Ei au desfăşurat o campanie împotriva politicii de austeritate promovate de coaliţia guvernamentală în exerciţiu – compusă din Centru, Partidul coaliţiei naţionale (dreapta) şi Partidul Reforma bleu (eurosceptic) – care a permis scoaterea ţării din recesiune în 2016.

Formaţiunea Centru a premierului în exerciţiu Juha Sipilä a ieşit pe locul al patrulea, pierzând 18 mandate.

Prim-ministrul şi-a recunoscut rapid înfrângerea. “Suntem cei mai mari perdanţi ai acestor alegeri”, şi-a exprimat el regretul.

“Nu mă aşteptam la un asemenea rezultat, nimeni nu se aştepta la asta”, a reacţionat la rândul său Jussi Halla-aho, liderul Adevăraţilor Finlandezi, în faţa militanţilor la Helsinki.

Duminică, partidul de extremă dreaptă a trecut de la 17 la 39 de mandate în parlament.

Finlanda are un vot proporţional şi o cultură politică a consensului care aduce la putere coaliţii eterogene.

Jussi Halla-aho s-a declarat deschis, duminică, unei coaliţii, “dar nu cu orice preţ”.

La rândul său, Antti Rinne şi-a exprimat deja intenţia de a forma un guvern “înainte de sfârşitul lui mai” şi nu a îndepărtat posibilitatea unei colaborări cu Adevăraţii Finlandezi, afirmând că are “unele întrebări” de pus acestui partid.

“Unele întrebări se vor referi la valorile lor”, a declarat el pentru presa finlandeză. “Valorile Partidului Social-Democrat sunt foarte importante, este liantul care va menţine guvernul unit”, a adăugat el.

În opinia analiştilor, politica finlandeză se îndreaptă spre o “mare coaliţie” stânga-dreapta, alcătuită din social-democraţi, Partidul coaliţiei naţionale, dar şi din Verzi, Alianţa de stânga şi din Partidul Popular Suedez (liberali). Adevăraţii Finlandezi vor rămâne în opoziţie, a comentat Sini Korpinen, citată de AFP.