Finlanda: Ministerul de Externe, îngrijorat de situația din România privind lupta anticorupție

Comunitatea românilor din Finlanda a trimis o scrisoare ministrului finlandez de Externe, Timo Soini, în care îi cerea să exprime o poziție față de situația din România, în contextul tentativei Guvernului de a modifica legile penale și protestelor din ultima perioadă.

O săptămână mai târziu a venit răspunsul oficialului finlandez, adresat lui Cristian Tudose, românul care a trimis scrisoare prin email.

Ministerul de Externe a urmărit cu atenție politica internă a României, țară membră a UE”, afirmă Timo Soini.

Ministrul finlandez de Externe amintește că România a devenit membră a UE în 2007, deși nu îndeplinea toate criteriile de aderare. Este motivul pentru care Uniunea Europeană a impus atât României, cât și Bulgariei un sistem special de verificare și cooperare, respectiv MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare), scopul fiind acela de a ajuta Rcele două țări să-și reformeze sistemul judiciar și să lupte împotriva corupției.

Cât despre tensiunile sociale și politice care au zguduit România la începutul acestui an, oficialul finlandez se arată îngrijorat de direcția în care se îndreaptă țara. ”Este contrar intereselor României faptul că noul guvern socialist a început să facă pași înapoi și a căutat să dezmembreze printre altele legislația referitoare la corupție”.

Ministrul finlandez consideră că ”demonstrațiile ample de stradă arată că pentru cetățenii români problema statului de drept este importantă și că reformele se bucură de un sprijin puternic în rândul populației”, declarându-și simpatia față de aceștia.

Ne bucurăm că manifestațiile de o asemenea amploare s-au desfășurat în condiții pașnice”, se arată în răspunsul transmis românilor din Finlanda.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS